Pleternica dobila novi Interpretacijski centar Muzej bećarca

U Pleternici je svečano otvoren Interpretacijski centar Muzej bećarca, dio projekta „Svijet graševine“, ukupne vrijednosti 8,7 milijuna eura, od čega su 7,4 milijuna eura bespovratna sredstva, a projekt objedinjuje Spahijski podrum u Pakracu, izgradnju i opremanje Interpretacijskog centra Muzeja bećarca u Pleternici i brendiranje.

Ceremoniji otvorenja prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić te zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i Karlo Ressler.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je Muzej bećarca i okupljenima se obratio prigodnim riječima pohvalivši sve projekte i rezultate koji dolaze iz Požeško-slavonske županije.

“Drago mi je da je ovaj projekt, identitetski, bio uvršten u jednu veliku zajedničku političku, dogovorenu aktivnost koja se zove Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Taj projekt je od 2016. godine stavio u fokus, u prioritet Vlade RH i svih resora, da zajednički pomognemo dignuti Slavoniju, svih pet županija, te učinimo ono što možda nije učinjeno u godinama prije, pokažemo koliko nam je važno da se Slavonija razvija, da se u nju ulaže, da se ovdje kreiraju radna mjesta, da naši mladi ostaju ovdje na svojoj zemlji. Posebno mi je drago što je, 12 godina od kada je bećarac uvršten na listu nematerijalne baštine UNESCO-a, kroz različite faze i prekogranične suradnje, došlo do razine da otvaramo ovaj Interpretacijski centar Muzej bećarca. Bećarci su za sve nas veliko veselje, velika ugoda, istinski šarm i kreativnost, ono što krasi naše ljude ovdje u Slavoniji“, rekao je premijer Plenković.

Uz obećanje da će Vlada i dalje svim svojim snagama, trudom i aktivnostima podržavati i ulagati u Slavoniju, obraćanje je završio stihovima bećarca: “Slavonijo, rodno moje polje, tko te pozna od bećara bolje!”

Županica Jozić je istaknula kako je bećarac fenomen koji je baštinski i identitetski element Slavonije, Baranje i Srijema.

„Činjenica je da smo u fazi strateškog planiranja razvoja Pleternice željeli pronaći nišu preko koje bi se pozicionirali na turističkoj karti Hrvatske. Vjerujem da je s bećarcem to postignuto i da to može biti okidač daljnjeg turističkog razvoja i Požeško-slavonske županije i cijele Slavonije. Budimo ponosni na ostvareno jer bećarac je Slavonija, a Slavonija je bećarac“, izjavila je županica Jozić naglasivši kako Požeško-slavonska županija opetovano dokazuje kako se i male regionalne samouprave mogu razvijati, koristiti europske fondove i čuvati nacionalni identitet.

Foto: HINA i PSŽ

Skip to content