Počela izgradnja terminala u riječnoj luci Osijek

Početna konferencija i javno predstavljanje projekta „Izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek“ održana u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku. Ukupna vrijednost projekta iznosi 34.413.522,60 eura, dok bespovratna sredstava iznose 29.930.459,29 eura što predstavlja 92% ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka. Bespovratna sredstva potiču iz Europskog kohezijskog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%).

Na Početnoj konferenciji sudjelovali su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ravnateljica Javne ustanove Lučke uprave Osijek Iva Horvat, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, predstavnik izvođača radova GH Holding d.o.o. Tomaž Tušar, ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe MMPI Duška Kunštek, Marko Župan, pomoćnik ravnatelja SAFU-a te drugi uzvanici.

„Lučka uprava Osijek je 12. prosinca 2022. godine potpisala ugovor za izvođenje radova s tvrtkom DH Holding iz Ljubljane, a predviđeni rok za izvođenje radova je 28 mjeseci od potpisa ugovora. Radovi su započeli 16. siječnja ove godine, pri čemu će najzahtjevniji dio biti izgraditi okomitu obalu, s obzirom da ti radovi uvelike ovise o vodostaju. U sklopu projekta bit će izgrađeno 240 metara okomite obale, četiri kolosijeka, dva veza za privez vozila, usipni koš te otvorena skladišta za rasuti teret. Osnovni posao Lučke uprave je da gradimo i održavamo lučku infrastrukturu i da dajemo koncesije za obavljanje lučke djelatnosti, a glavna ideja ovog projekta je da se lučka usluga učini boljom i efikasnijom te da tehnologija pretovara bude moderna i u skladu s europskim standardima“, kazala je Iva Horvat, ravnateljica JU Lučke uprave Osijek.

„Prometni koridori koje gradimo, zajedno s ministarstvima i Vladom RH te nadležnim institucijama, poput Koridora Vc, rekonstrukcije Zračne luke Osijek i sada revitalizacije Luke rasutih tereta, pružit će nove mogućnosti ovom području. Nalazimo se na sjecištu važnih prometnih koridora, takav nam je geostrateški položaj, a osnovni preduvjet razvoja ovog dijela Hrvatske su upravo kvalitetni prometni pravci“, istaknuo je župan Ivan Anušić te naglasio kako će investicija u osječkoj Luci rasutih tereta značiti jako puno ne samo za Osječko-baranjsku županiju već i za cijeli istok Hrvatske..

„Kada dolaze investitori prvo se raspituju što Osijek nudi, pa među prvima ističemo prednost prometne povezanosti. Govorimo također o željezničkoj infrastrukturi i Zračnoj luci Osijek, a uvijek ističemo i Riječnu luku Osijek koja će u punom smislu zaživjeti ovom investicijom. Dakle, na mjestu stare luke koja više nije u funkciji, ispod KBC-a, do kraja ove godine bit će spoj šetnice Donjeg i Gornjeg grada, na što se generacijama čekalo u Osijeku“, kazao je Vulin.

Skip to content