Počela rekonstrukcija Malog rimskog kazališta u Puli

Ovim ulaganjem, vrijednim 25,4 milijuna kuna, promijenit će se vizura starog grada i oštećeni spomenik postat će prostor okupljanja za sve generacije. Projekt se provodi u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Pule, a okončanje radova i otvaranje za javnost očekuje se u svibnju 2022. godine.

Predstavljanju su prisustvovali gradonačelnik Pule Filip Zoričić, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, konzervatorica i viša savjetnica Ministarstva kulture i medija Nataša Nefat, predstavnik ING-GRAD-a Stjepan Antolović, pomoćnica ravnatelja SAFU-a Matea Radić, predstavnica Turističke zajednice Grada Pule Marinela Kolić i voditelj Odsjeka za provedbu ITU mehanizma u Gradu Puli Damir Prhat.

„Ovo je svjetska priča, a grad Pula je svjetski grad. Kultura stvara građanstvo, građanstvo mijenja društvo, a pojedinac tome daje izuzetan doprinos i o tome ćemo stalno progovarati. Kroz kulturu se to postiže na jedan potpuno novi način“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Revitalizacijom arheoloških ostataka Malog rimskog kazališta u središtu Pule, očuvat će se jedinstveni lokaliteti od iznimnog arhitektonskog značaja. Projektom se doprinosi očuvanju antičke baštine i njezinoj integraciji u prepoznatljivosti ovog područja te on može poslužiti kao primjer kako održivim gospodarenjem nasljeđa i poviješću, možemo odgovoriti na potrebe urbanog razvoja i stvoriti nove mogućnosti za razvitak obrazovnih, kulturno-umjetničkih, inovativnih i turističkih sadržaja.

„Malo rimsko kazalište tako će postati mjesto prožimanja spomeničke baštine, kulture i turizma. Uređeno Malo rimsko kazalište te njegova integracija s adaptiranom i dograđenom zgradom Arheološkog muzeja Istre koja u sebi inkorporira multimedijalnu staklenu fasadu, novi stalni postav, lapidarij i uređeni okoliš s uklopljenim arheološkim nalazima predstavljat će izniman doprinos kulturnoj i turističkoj ponudi Pule, Istre i cijele Hrvatske“, zaključio je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo. 

Modernim materijalima će se parcijalno obnoviti tribine, pristupni putevi kazališta će se povezati sa zgradom Arheološkog muzeja Istre s jedne strane te Pomorskim i povijesnim muzejom Istre s druge strane, dok će mreža pristupnih puteva biti obogaćena informativnim i multimedijalnim pločama. Nakon završetka radova, obnovljeni kulturno-povijesni spomenik će moći primiti oko dvije tisuće  posjetitelja.

Malo rimsko kazalište postat će jedinstveni povijesno-spomenički spoj, prepoznatljiv kao primjer izvrsnosti u konzervaciji i rekonstrukciji kulturnih dobara što je primarni cilj, ali i kao održivi projekt otvaranja kulturno-povijesnog nasljeđa prema korisnicima.

Skip to content