Počeo PHARE projekt unapređenja IT-a Porezne uprave na području PDV-a

Riječ je o projektu koji EU s milijun eura financira sredstvima iz PHARE programa, a twinning partner hrvatske Porezne uprave u njegovoj provedbi je Agencija za europske integracije i gospodarski razvitak (AEI) u ime austrijskog Saveznog ministarstva financija.

Implementacijsko razdoblje projekta počinje ovog mjeseca, a očekuje se da će projekt biti dovršen do studenog 2010. godine.

Kako je na svečanosti početka provedbe ovog projekta istaknuo pročelnik Porezne uprave – Područne službe Zagreb Marko Buljan, ovo je treći u nizu povezanih projekata koji su u funkciji prilagodbe pravnoj stečevini EU na području PDV-a i uspostave VIES-a te treći projekt koji se provodi uz pomoć AEI-a.

Od siječnja 2006. do svibnja ove godine su, naime, već provedeni projekti “Jačanje poreznog sustava u području PDV-a radi pripreme VIES IT sustava međusobne povezanosti” i “Učinkovito upravljanje VIES sustavom i poslovna podrška”.

Danas predstavljeni projekt najvažniji je među njima te jedan od najznačajnijih na putu Hrvatske u EU jer omogućava da se hrvatski sustav ubiranja poreza te zaštite od poreznih prevara prilagodi uvjetima na jedinstvenom europskom tržištu, istaknuo je Buljan.

Naime, VIES je zajednička računalna mreža kojom upravljaju središnji uredi za povezivanje pri poreznim upravama zemalja članica EU. Hrvatski središnji ured, koji se tek treba osnovati, bit će tako zadužen za razmjenu informacija o PDV-u vezanih uz transakcije unutar Unije, uključujući elektronske usluge. (Hina) 

Skip to content