Počeo projekt za razminiranje Zadarske županije

Ugovor, u vrijednosti 1,8 milijuna eura, potpisan je 02. travnja 2014. godine između Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Hrvatskog centra za razminiranje. Ovim projektom razminirat će se 2 četvorna kilometra minski sumnjivog prostora u Zadarskoj županiji.
Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 1.856.706 eura. Europska unija financirala je  projekt s 1.438.100 eura, a ostatak od 418.606 eura Republika Hrvatska sredstvima državnoga proračuna.
Zadarska županija ima 47,7 kvadratnih kilometara minski sumnjivoga područja, koje se proteže kroz 12 gradova i općina. Ovaj projekt obuhvaća projekt razminiranja na području Zadarske županije kojim će se razminirati ukupna površina od 2.055.295 četvornih metara na području općine Zemunik Donji, a obuhvaća poljoprivredne površine, livade, pašnjake i šumu sjeveroistočno od naselja Smoković i sjeverozapadno od naselja Zemunik Gornji.
Realizacija ovoga projekta imat će utjecaj na poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja, razvoj ruralne ekonomije i poboljšanje infrastrukture.

Skip to content