Počeo twinning projekt jačanja sposobnosti Državne komisije za kontrolu javne nabave

Twinning partneri su Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave Republike Hrvatske (DKOM) i Ured za javne nabave Republike Poljske, a projekt treba u roku devet mjeseci pripremiti DKOM za nove izazove u području koncesija i javno-privatnih partnerstava (JPP).

Projekt ima dva dijela – jačanje upravnih kapaciteta DKOM-a kroz edukaciju članova i stručnih savjetnika na području koncesija, JPP-a, presuda Europskog suda, okvirnih sporazuma i sl., te podizanje svijesti o postupku pravne zaštite u javnoj nabavi kroz seminare u Osijeku, Splitu i Zagrebu.

Posebna stručna radionica za predstavnike medija na temu javne nabave, koncesija i JPP-a održat će se tijekom prvog kvartala 2009.

DKOM je samostalno i neovisno drugostupanjsko državno tijelo od pet članova, koje je od 2003. nadležno za rješavanje žalbi u postupcima javne nabave.

Od studenog ove godine ostvaruje i nadležnost za kontrolu dodjele ugovora o JPP-u, a od siječnja 2009. i ugovora s područja koncesija.

Po podacima Uprave za sustav javnih nabava, lani je kroz javnu nabavu u Hrvatskoj potrošeno 44,4 milijarde kuna, što je 16,15 posto BDP-a, a 3765 različitih obveznika primjene Zakona o javnoj nabavi sklopilo je 56.941 ugovor za nabave različitih roba, radova i usluga, istaknula je predsjednica DKOM-a Vlasta Pavličević.

Ove je godine u DKOM stiglo više od 1000 žalbi, pri čemu je prvi puta bilo više odbijenih nego usvojenih žalbi, a iduće se godine očekuje daljnje povećanje broja žalbi. Zbog povećanja opsega posla nužno je daljnje zapošljavanje stručnih savjetnika, rečeno je na skupu.

Šef odjela za provedbu PHARE 2006 projekta Paulo Berizzi naglasio je da se DKOM treba osposobiti za provedbu djelotvornog i koherentnog sustava javne nabave, koncesija i JPP-a kako bi Hrvatska na tom području uspješnije suzbijala korupciju i štitila zakonitost. (Hina) 

Skip to content