Početna konferencija projekta „Studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije“

Izrada studijsko-tehničke dokumentacije geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije koristit će se kao osnova za provođenje daljnjih istraživanja i potencijala ulaganja korištenja geotermalne energije na području Osječko-baranjske županije. Najvažniji rezultat su preporuke za provođenje daljnjih istraživanja na temelju kojih će se utvrditi mogućnosti iskorištavanja geotermalne energije i procjena troškova koji će poslužiti kao osnova za daljnja ulaganja te minimizirati rizike visokih troškova budućih radova za istražne bušotine. 

Nove mogućnosti koje nam se otvaraju u novom programskom razdoblju 2021.-2027. upravo su ciljane na korištenje pametne zelene energije, digitalizacije, digitalne transformacije i svega drugog što će doprinositi kvalitetnijem rastu gospodarstva Republike Hrvatske. Ti potencijali na području Osječko-baranjske županije su zaista kvalitetni resursi koji se mogu koristiti u sve tri moguće svrhe korištenja samih izvora; energetske svrhe, poljoprivrednu proizvodnju i balneološke svrhe, odnosno razvoj kontinentalnog turizma. Sve tri opcije su otvorene, potencijale imamo, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je na raspolaganju za kreiranje novih projekata koji će koristiti geotermalni potencijal kao izvor energije“, kazala je ministrica Tramišak.

Projekt je vrijedan 3,2 milijuna kuna, od čega je 2,8 milijuna sufinancirano sredstvima Europske unije. Izvršitelj projekta je zajednica ponuditelja Geoda Consulting d.o.o. iz Zagreba, Energetski institut Hrvoje Požar iz Zagreba i Crodux derivati dva d.o.o. Također, izrađena je Studija o mogućnostima iskorištavanja geotermalnog potencijala na području županije, a rok za  izradu Izvješća o geotermalnom potencijalu mikrolokacija je 25. travnja ove godine.

Na području Osječko-baranjske županije SAFU trenutno provodi 99 projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije, što ju svrstava među najuspiješnije županije kada je riječ o korištenju fondova EU. Čestitam županiji što je prepoznala potencijal geotermalnih izvora energije za razvoj ove regije, poljoprivrede, turizma, ali i očuvanja okoliša i prelaska na čiste, obnovljive izvore energije. Vjerujem da će ovakvi projekti u budućnosti biti projekti nove generacije, na korist građana i gospodarskih subjekata\”, istaknuo je ravnatelj Petric.

Skip to content