Počinje obnova Dvorca Janković u Cabuni

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Općina Suhopolje i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije pripremila VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ.

Važnost i veličinu projekta istaknuo je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Tomislav Petric.

\”Ovaj projekt je trenutno najveći projekt koji SAFU ima potpisan s Virovitičko-podravskom županijom. Vrijedan je 58 milijuna kuna, a sufinancira se s bespovratnih 85 posto. Osim obnove dvorca i valorizacije kulturne baštine, tu će se odvijati gospodarska djelatnosti, lokalni gospodarstvenici će imati priliku za plasman svojih proizvoda, a lokalno stanovništvo priliku za zaposlenje, što i je smisao ulaganja kroz europske projekte. Ukupno je u područje Virovitičko-podravske županije uloženo oko 2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, a samo u kulturnu i prirodnu baštinu je uloženo 350 milijuna kuna. To pokazuje da politika koja vodi ovu županiju ima viziju da se sva prirodna i kulturna bogatstva oplemene europskim sredstvima kako bi se razvila i kako bi ovaj kraj postao prepoznatljiv po kontinentalnom turizmu\”, rekao je ravnatelj Petric.

Kroz 36 mjeseci, koliko će trajati provedba projekta, obnovit će se Dvorac Janković u Cabuni, kreirati sadržaji koji će potaknuti razvoj i promociju tradicije, kulture, zdravog načina života i stvaranje destinacije poželjne za život i razvoj kontinentalnog turizma. Početak radova, prema procjenama, očekuje se u kolovozu ove godine.

\”Sigurno je da će dvorci koje smo obnovili, i ovaj koji će biti obnovljen, biti jedna nova turistička priča naše Virovitičko-podravske županije i da ćemo upravo po toj kulturnoj baštini, po tim dvorcima biti prepoznati na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske. Svu tu priču moramo objediniti kako bismo imali ponudu za sve turiste. Imamo razrađenu Plemićku rutu koja kreće iz Kurije Janković i završava u Noskovcima gdje je bio ljetnikovac grofa Draškovića, u našem Centru za posjetitelje Dravska priča. Upravo na toj bogatoj kulturnoj baštini i na temelju dva UNESCO-va zaštićena područja, našem Parku prirode Papuk i Prekograničnom rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, temeljit ćemo razvoj turizma u našoj županiji\”, istaknuo je župan Andrović.

Završnoj konferenciji, između ostalih, nazočili su i saborski zastupnik Josip Đakić, saborska zastupnica Vesna Bedeković, ravnateljica Razvojne agencije Vidra Emina Kovač, načelnik Općine Suhopolje Siniša Horvat kao i zamjenik župana Marijo Klement. Više o ovom projektu možete vidjeti OVDJE.

Izvor: vpz.hr

Skip to content