Podaci iz zemljišnih knjiga i katastra objedinjeni na jednom mjestu

Na završnoj konferenciji projekta „Upravljanje zemljišnim podacima“ predstavljeni su rezultati projekta vrijednog skoro 22 milijuna kuna, čija će realizacija omogućiti podatke iz zemljišnih knjiga i katastra na jednom mjestu, u jedinstvenoj bazi podataka.

Projekt provodi Ministarstvo pravosuđa i uprave u suradnji s Državnom geodetskom upravom u cilju učinkovitijeg upravljanja podataka o vlasništvu nekretnina.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na predstavljanju projekta je naglasio kako uređeni zemljišni podaci nisu nužni samo radi učinkovitosti pravosuđa i vođenja zemljišnih knjiga, već su osiguravatelj kvalitetnog raspolaganja vlastitom imovinom.

„Građani i poduzetnici od sada će svoje prijedloge za upis u zemljišne knjige moći podnijeti elektroničkim putem, preko javnih bilježnika i odvjetnika, zahvaljujući čemu će upis postati brži učinkovitiji i povoljniji jer su javno bilježničke tarife niže”, rekao je ministar Malenica.

Resorni ministar dodao je i kako su izmjene Zakona o zemljišnim knjigama u posljednje četiri godine išle u smjeru digitalizacije postupka, a posljednje izmjene usvojene u listopadu ubrzat će postupke obnove zemljišnih knjiga, osigurati njihovu ažurnost te povećati broj katastarskih čestica u bazi zemljišnih podataka.

V.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić poručio je kako digitalizacija više ne predstavlja trend nego nužnost te kako su tijela državne uprave dužna biti primjer uspješne digitalizacije i informatizacije te ubrzanja poslovnih procesa.

„Trebamo iskoristiti prilike koje nam EU fondovi pružaju kako bismo našim sugrađanima omogućili što veći broj digitaliziranih usluga zbog brže i efikasnije komunikacije. Stoga, kada govorimo o financiranju projekata iz EU fondova pozitivan pomak očekujemo upravo u području veće digitalizacije i informatizacije“, rekao je Jelić.

Dodao je i kako je SAFU s Ministarstvom pravosuđa i uprave dosad potpisao tri ugovora iz poziva Razvoj-e usluga od kojih upravo projekt „Upravljanje zemljišnim podacima“ ima najveću vrijednost. Ukupna vrijednost sva tri ugovora iznosi nešto više od 35 milijuna kuna.

U okviru OPKK 2014.-2020. SAFU je s korisnicima potpisao ukupno 20 ugovora u okviru Specifičnog cilja za povećanje korištenja IKT-a u komunikaciji između građana i javne uprave putem uspostave IKT koordinacijske strukture i softverskih rješenja iz Prioritetne osi 2, ukupne vrijednosti skoro 851 milijun kuna.

Skip to content