Posjet Banovini: Svečanost primopredaje ključeva vlasnicima stanova u Glini

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Sisačko-moslavačkoj županiji. Posjet je započeo u Glini, gdje je sudjelovao na svečanosti primopredaje ključeva vlasnicima stanova u višestambenoj zgradi. Potom je obišao Dom zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Glini, Županijsko naselje Banovi dvori i Dom za starije osobe Glina.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.

U izjavi za medije, premijer Plenković čestitao je svima koji su pridonijeli ogromnom procesu obnove nakon razornih potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu.  

Naglasio je da je danas važan dan za Glinu jer, kako je rekao, završetak četiri višestambene zgrade, s ukupno 52 stana, za 107 korisnika početak je dovršetka niza višetasmbenih zgrada u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naveo je da se u prvoj fazi obnavlja 20 zgrada, s ukupno 306 stanova, a drugoj još 36 zgrada, sa 666 stanova u osam gradova i općina na području ove županije.

Premijer je istaknuo i da je dovršetak Dom zdravlja Sisačko-moslavačke županije, vrijednog 2,2 milijuna eura iskorak u zdravstvenoj skrbi i zaštiti, od obiteljske i dentalne medicine, preko pedijatrije i ginekologije do hitne medicine.

Podsjetio je da je nedavno otvoren i Dom za starije osobe u Glini, s povećanim kapacitetom sa 74 na 115 korisnika. Dodao je da će se 74 stambene jedinice, koje se nalaze iza Doma za starije, a trenutno služe kao privremeni smještaj osobama kojima se još obnavljaju njihove zgrade, kuće ili grade zamjenske, kasnije koristiti kao njegov dio, ocijenivši da je riječ o najmodernijem Domu za starije u Hrvatskoj.

Najavio je da će idući tjedan, na sam dan potresa, posjetiti i Petrinju, gdje je također postignut napredak u procesu obnove.

Nakon Gline, predsjednik Vlade je boravio u Sisku, gdje je obišao Županijski i Općinski sud, zgradu katastra te Gimnaziju Sisak. Projekti koje je danas obišao na Banovini vrijedni su 27 milijuna eura. 

“Dinamika obnove je ubrzana, investicije su ogromne, od čega je 2,5 milijarde eura iz europskih izvora plus 800 milijuna eura iz držanog proračuna”, kazao je Plenković, istaknuvši da je u Zagrebu i na Banovini trenutno angažirano 3,3 milijarde eura te je dovršeno više od 11,5 tisuća zgrada i objekata u procesu obnove. 

Izvor: Vlada/Hina

Skip to content