Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić potpisali su nakon obilaska gradilišta Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) 2021.-2026. za projekt izgradnje i opremanja kliničkih izolacijskih jedinica za 3., 4. i 1./5. zgrade Klinike, ukupne vrijednosti preko 100 milijuna eura.

Premijer Plenković istaknuo je kako je za projekt obnove Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” osigurano 86 milijuna eura iz Državnog proračuna, dodavši kako ta klinika postiže sjajne rezultate, a osobito u borbi protiv covida. 

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako svjedočimo cjelovitoj obnovi Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“, ukupne vrijednosti 24,4 milijuna eura, financiranih sredstvima Fonda solidarnosti EU, OPKK, državnog proračuna i NPOO-a.

„Ponosni smo radi tog postignuća, ali nastavljamo jednakim intenzitetom potpisivanjem novog Ugovora za projekt izgradnje i opremanja kliničkih izolacijskih jedinica Klinike, ukupne vrijednosti više od 100 milijuna eura, od kojih je 86,8 milijuna eura osigurano zaključkom Vlade iz studenoga 2023. te 13,2 milijuna eura iz NPOO-a. Pokrenuli smo reformu zdravstvenog sustava i u području obnove i izgradnje zdravstvenih ustanova, ukupno njih 26, a sveukupno 115 zgrada u području pogođenim potresom“, rekao je ministar zdravstva.

Dodao je kako je, uz potrese, danas simboličan dan i u kontekstu COVID-19 epidemije koja je točno prije četiri godine proglašena u Hrvatskoj te kako su od tada napravljeni značajni iskoraci, čemu i danas svjedočimo u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“.

„Danas potpisani ugovor koji SAFU provodi s Klinikom sigurno je jedan od važnijih projekata jer će doprinijeti modernizaciji i dostizanju današnjih standarda u dijagnostici i liječenju infektivnih bolesti. Završetkom projekta na mjestu današnjih postojećih paviljona u krugu Klinike izgradit će se i opremiti suvremene kliničke izolacijske jedinice koje će zasigurno olakšati rad djelatnicima Klinike, a pacijentima omogućiti bolju i kvalitetniju zdravstvenu skrb”, istaknuo je ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.

Dovršena dnevna bolnica, bolnička ljekarna i nova radiologija

Ravnateljica Klinike Alemka Markotić zahvalila je Vladi na potpori u provedbi ‘projekta modularne bolnice’ u kojoj se za vrijeme obnove radi prijam i trijaža bolesnika te hospitalizacija i suvremeni način liječenja. Istaknula je kako je Hrvatska vodeća u zemljama okružja s takvom infrastrukturom te da nikad ranije nije bilo tako značajnih ulaganja.

„Dovršena je dnevna bolnica, bolnička ljekarna i nova radiologija te najbolji aparat za magnetsku rezonancu koji se može dobiti jakosti 3 Tesla što će značajno podići kvalitetu liječenja i smanjenje lista čekanja. Također je napravljena najnovija obdukcijska dvorana za obdukciju preminulih od najtežih zaraznih bolesti“, rekla je ravnateljica Markotić.

Premijer Andrej Plenković obišao je, uz Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, i zgradu zagrebačkog Medicinskog fakulteta na Šalati koja je također u obnovi te istaknuo da se u Zagrebu obnavlja i dograđuje niz bolnica, a te investicije ukupno su vrijedne više od 700 milijuna eura. Rekao je kako je do sada u obnovi od potresa obnovljeno 11.500 zgrada (od kojih su 602 javne) odnosno 42.525 stambenih jedinica. Pri tome je korišten Fond solidarnosti EU od milijardu i tri milijuna eura te su dodatno alocirali jednu milijardu i 550 milijuna eura iz NPOO-a, potpisali ugovor o zajmu sa Svjetskom bankom, uz korištenje sredstava iz Državnog proračuna RH. 

Prilikom obilaska uz predsjednika Vlade bili su i ministri Vili Beroš, Branko Bačić, Radovan Fuchs i ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Izvor: HINA

Skip to content