Potpisan ugovor za HGK i Etnografski muzej

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 6.249.925,00 kuna, od čega će 4.875.440,00 kuna biti sufinancirano bespovratnim EU sredstvima u okviru natječaja „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Sredstva su dodijeljena Hrvatskoj gospodarskoj komori u prvoj grupi aktivnosti natječaja, koja se odnosi na pripremu projektne dokumentacije. Izrada dobre dokumentacije omogućit će Hrvatskoj gospodarskoj komori i partneru na ovom projektu Etnografskom muzeju Zagreb, da sudjeluju i u drugoj grupi aktivnosti natječaja kroz koju se dodjeljuju sredstva za provedbu projekata temeljenih na obnovi kulturne baštine.
Realizacijom projekta \”Obnovljena baština za održivi i pametan razvoj u hiperpovezanom svijetu\” objedinit će se baština i potencijal dviju važnih nacionalnih institucija u području etnografije i gospodarstva kako bi se stvorila jedinstvena kulturna ponuda za sve građane i posjetitelje Grada Zagreba. Pomoću sredstava iz EU fondova rekonstruirat će se, obnoviti i opremiti objekti dviju institucija kako bi se razvojem novih sadržaja i programa doprinijelo promicanju hrvatske kulture, baštine i gospodarstva.
Kulturna baština u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija definirana je kao područje od posebnog značaja za društveno-gospodarski razvoj Republike Hrvatske. Ukupno 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjeno je pružanju potpora projektima koji obnavljaju kulturnu baštinu, a podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra te razvoj dodatnih, primarno turističkih sadržaja ili usluga, kako bi se doprinijelo održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Skip to content