Potpisan ugovor za projekt ZET-a “1. faza modernizacije tramvajske infrastrukture u Zagrebu”

Projekt obuhvaća radove na modernizaciji 11 dionica tramvajske pruge ukupne dužine 8194 metra, dva križališta te modernizaciju tri ispravljačke stanice (Patačičkina, Daničićeva i Zvijezda), te izradu Studije razvoja tramvajskog prometa grada Zagreba. Ukupna vrijednost projekta iznosi 259.632.826,46 kuna, a od toga bespovratna sredstava iznose 207.518.294,28 kuna. 85% iznosa bespovratnih sredstava planira se sufinancirati iz Kohezijskog fonda, a 15% iz državnog proračuna RH. 

„Već smo potpisali dva ugovora za financiranje“, rekla je direktorica ZET-a Ljuba Žgela i podsjetila na ugovor o nabavci 15 autobusa iz 2017. vrijedan 42,5 milijuna kuna (od čega 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava) te ugovor iz siječnja ove godine kojim se osigurala kupnja 29 novih autobusa u vrijednosti 55,8 milijuna kuna (od čega 44,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava). Žgela je istaknula i da ovo nije kraj suradnje, već da su u pripremi i novi projekti vezani uz tramvajsku infrastrukturu. 

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric naglasio je kako su u zadnjih 6 mjeseci potpisana čak tri ugovora s Gradom Zagrebom – nabavka autobusa, financiranje izgradnje Rotora te današnji Ugovor. \”Mi kao Središnja agencija sudjelujemo u projektu kroz provedbu. Provedba već traje, pregledava se postupak nabave, a Gradu Zagrebu i ZET-u mogu zahvaliti na izuzetno dobroj suradnji i partnerskom odnosu\”, rekao je Petric te uputio zahvalu i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

\”Grad Zagreb predstavlja 40% gospodarskog potencijala naše zemlje te jedino u suradnji s Vladom može kročiti naprijed\”, istaknuo je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te dodao kako je današnje potpisivanje ugovora potvrda te dobre suradnje. „Ono što me posebno veseli je da ćemo do konca lipnja, u dogovoru s premijerom, održati sastanak na kojem ćemo razgovarati o pet-šest strateških projekata od interesa za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku, bez da spominjem dječju bolnicu, Imunološki zavod, tračničku vezu od Kvaternikovog trga do zračne luke, Apis, projekt Zagreba na Savi, izgradnja novih niskopodnih tramvaja“…najavio je gradonačelnik.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora koji je, kako je rekao, od velikog značenja za Grad Zagreb. Posebno je naglasio kako je obnova postojeće infrastrukture osnova za daljnju modernizaciju javnog voznog parka. Svi gradovi koji vode računa o prometnoj infrastrukturi već imaju spremne projekte, a Grad Zagreb u tome smislu prednjači, zaključio je ministar.

Provedbom projekta povećat će se učinkovitost sustava javnog gradskog prometa što će utjecati na povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu odnosno na smanjenje udjela prometovanja osobnih automobila što će dovesti do smanjenja negativne emisije CO2. Trajanje projekta je do kraja 2023. godine.

Izvor: https://www.zagreb.hr/

Skip to content