Potpisan ugovor za projekt nabave novih elektromotornih vlakova

Ovim projektom, po prvi put u povijesti Republike Hrvatske, nabava novih vlakova se sufinancira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Također, radi se i o ugovoru za jedan od najvećih projekata u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, za kojeg će se ukupno izdvojiti 1,29 milijardi kuna, od čega je 1,03 milijardi kuna bespovratnih sredstava (80%).

Korisnik bespovratnih sredstava, HŽ Putnički prijevoz, ovim projektom namjerava modernizirati svoj električni vozni park s 21 novim elektromotornim vlakom (EMV). Provedbom projekta pridonijeti će  se poboljšanju regionalne povezanosti i mobilnosti. Novi će vlakovi putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz u cilju motivacije korisnika na korištenje željezničkoga putničkog prijevoza. Novonabavljeni vlakovi vozit će uglavnom na dionicama osuvremenjene infrastrukture i dionicama koje se planiraju rekonstruirati uz više tehničke parametre i poboljšanu maksimalnu brzinu vlaka.

Sama provedba projekta odvijat će se u više županija, a čak 11 novih vlakova će se koristiti na području gradsko-prigradskog prijevoza Grada Zagreba koje je u Hrvatskoj područje s najvećim brojem putnika u željezničkom prometu, čime će se zasigurno olakšati svakodnevni gradsko-prigradski i regionalni prijevoz tim putnicima.

S ciljem povećanja uporabe i kvalitete željezničke mreže u Hrvatskoj, SAFU je zajedno s Ministarstvom prometa, mora i infrastrukture dosad ugovorio gotovo 8 milijardi kuna (12 projekata) za projekte rekonstrukcije, nadogradnje, elektrifikacije i izgradnje novih pruga i kolosijeka te izradu studijskih i projektnih dokumentacija. Upravo je u okviru specifičnog cilja Povećanje uporabe i važnosti željezničke mreže ugovoreno najviše sredstava u okviru cijele Prioritetne osi 7.

Kod ovakvih projekata rezultati koji se ostvaruju zaista su vidljivi i konkretni te kao takvi donose izravnu korist svim građanima RH, a upravo njima će se nabavom novih vlakova omogućiti bolje iskustvo u željezničkom prometu.

Skip to content