Potpisan Ugovor za Projekt rekonstrukcije Obale kneza Domagoja u Gradskoj luci Split i otvorene nove prostorije Lučke kapetanije Zadar

Riječ je o projektu vrijednom 42,6 milijuna kuna, koji podrazumijeva dogradnju i proširenje Obale kneza Domagoja u splitskoj gradskoj luci. Dogradnja i rekonstrukcija obale sastoji se od dvije dionice i to linije od obale Lazareta do gata Sv. Petra te linije od gata Sv. Petra do gata Sv. Duje. Projekt se financira iz Kohezijskog fonda iz kojeg je osigurano 36 milijuna kuna, dok će se ostatak prihvatljivih troškova financirati iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Obzirom da sadašnje operativne površine na Obali kneza Domagoja I i II nisu dostatne za neometan promet brodskih linija i sigurno kretanje putnika i vozila, cilj projekta je dodatno proširiti postojeću operativnu obalu i pješačku površinu, a sve s ciljem poboljšanja usluge i povećanja sigurnosti luke.

Splitska gradska luka je najveća luka u Republici Hrvatskoj kroz koju je, samo tijekom 2019. godine, prošlo 5,6 milijuna putnika i 850.000 vozila, dok je po ostvarenom prometu na 22. mjestu u Europskoj uniji. Projekt u Splitu dio je velikog investicijskog ciklusa poznatog pod nazivom \’Renesansa na hrvatskoj obali\’ u sklopu kojeg je do sada uloženo 1,3 milijarde kuna, najvećim dijelom iz EU fondova. 

Prije svečanog potpisivanja Ugovora u Splitu, ravnatelj Petric nazočio je otvorenju u Zadru gdje je ministar Butković otvorio nove prostorije Lučke kapetanije Zadar u sklopu trajektnog terminala na Gaženici.

Izvor: mmpi.gov.hr/HINA

Skip to content