Potpisan ugovor za „Regionalni transfuzijski centar“ KBC-a Split

Ugovor je potpisan u nazočnosti ministra zdravstva Milana Kujundžića, a potpisali su ga ministar Regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Tomislav Petric te u ime korisnika, ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović.

Govoreći o realizaciji projekata „Regionalni transfuzijski centar KBC Split“ ministar Pavić izrazio je zadovoljstvo što je projekt obuhvaćen u okviru ITU mehanizma Grada Splita napomenuvši da je Splitsko-dalmatinska županija iz europskih fondova ugovorila preko 3 i pol milijarde kuna dok je na području Grada Splita ugovoreno projekata u vrijednosti 1.4 milijarde kuna.

„Europski fondovi nisu samo krute brojke. Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku na način da osiguravaju bolju javnu uslugu. Osiguravaju bolje zdravstvo za cijelu Dalmaciju, osiguravaju bolje školstvo, bolje ceste, Zračnu luku Split, u konačnici bolji život našim građanima. Vjerujem da će ovaj transfuzijski centar značiti spašavanje mnogih života u cijeloj Dalmaciji“ kazao je ministar.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara naglasio je da se u Hrvatskoj po pitanju sredstava iz fondova Europske unije pokrenuo zamašnjak kojemu nema zaustavljanja te da on pokazuje da je najbolji okvir za razvoj našega kraja i domovine u europskoj obitelji napomenuvši pri tom da je Hrvatska u šest godina članstva napravila puno dobrih stvari, a da je ovaj centar dokaz koliko se kvalitetno i sustavno surađuje na svim razinama.

S druge strane, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban kazao je da je zamašnjak pokrenut te da je to prepoznato na svim razinama  – od Vlade i ministarstava do županije, grada, sveučilišta i bolnica koji se apliciraju na projekte. Uz to, kazao je da jako bitna odgovornost za provedbu osiguranih projekata.

Izrazivši svoje zadovoljstvo potpisivanjem i doprinosu Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU)  ravnatelj Tomislav Petric kazao je kako se ovim projektima, između ostaloga, generiraju i građevinski radovi zbog kojeg rastu građevinske tvrtke, a potom i gospodarstvo. Nadodao je da su do sada s KBC-om Split potpisana tri ugovora.

Ravnatelj KBC-a Split prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović istaknuo je važnost realizacije ovoga projekta budući da će se u novom centru pripremati 40% više doza krvi i 40% više krvnih priprava više nego što se sada to radi i to za čitavo područje južne Hrvatske što je, kako je ocijenio, veliki uspjeh. „Ovo je poruka da možemo raditi više i da možemo ostvariti dobre rezultate“, izrekao je ravnatelj KBC-a Split.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako samo onaj tko zna što se događa kada se život gasi, kada nema krvi, zna značenje transfuzije krvi. \”Stoga je ovaj projekt od velikog značaja za sve stanovnike južne Hrvatske\”, zaključio je.

Prije same svečanosti potpisivanja ugovora za Regionalni transfuzijski centar, ravnatelj Petric je tijekom radnog posjeta Splitu obišao i Studentski dom „Bruno Bušić“ na kojemu su u tijeku građevinski radovi koji se izvode u okviru 61,6 milijuna kuna vrijednog projekta „Rekonstrukcija studentskog doma \”Bruno Bušić\”.

\"Obilazak

Izvor: https://razvoj.gov.hr/

Skip to content