Potpisan Ugovor za sanaciju 23 opasna mjesta na državnim cestama

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, koje će biti korisnik ovih sredstava.
Hrvatske ceste sredstva će utrošiti za sanaciju i uklanjanje „crnih točaka“ na ukupno 23 lokacije na državnim cestama u 12 županija diljem Hrvatske.

„Ovo je ulaganje u postojeću infrastrukturu koja se gradila prije uistinu mnogo vremena, a u kojoj su identificirane opasnosti za sudionike u prometu, konačno, za ljudske živote. U tom smislu, radi se o hvalevrijednom potpisivanju Ugovora jer će se sanacijom upravo tih crnih točaka riješiti i smanjiti vjerojatnost broja nesreća i smrtnosti na našim cestama.“, rekao je uoči potpisivanja Ugovora ministar Butković i pojasnio da je ovim Ugovorom osigurana financijska konstrukcija te da se kreće i u infrastrukturno rješavanje identificiranih crnih točaka na terenu.

Sanacijom crnih točaka poboljšat će se ukupna razina sigurnosti odvijanja prometa, s ciljem smanjenja broja nesreća i ukupnog broja ozlijeđenih i smrtno stradalih na državnim cestama. Realizacija ovog projekta posebno će utjecati na najranjivije sudionike u prometu (pješake, bicikliste, motoriste) na način da se ceste učine tolerantnije prema vozačkim pogreškama čime će se smanjiti vjerojatnost nesreća.

„Ovim Projektom daje se dodatni poticaj povećanju sigurnosti prometa na našim cestama.“, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, koje upravljaju i gospodare sa mrežom od 7.167 kilometara cesta, a koji je rekao kako je sigurnost prometa jedan od glavnih strateških prioriteta Hrvatskih cesta. „Do sada se metodologija detektiranja crnih točaka odnosila na broj poginulih, a sada će biti preventivna na način da će se raditi pregledi prometnica kako bi se unaprijed otklonili uzročnici prometnih nesreća.“, rekao je Škorić.

Ravnatelj SAFU-a istaknuo je zadovoljstvo potpisivanjem još jednog ugovora u sektoru prometa sa resornim Ministarstvom, a današnji Ugovor ujedno je i šesti po redu koji SAFU potpisuje sa Hrvatskim cestama.

„Želim istaknuti da su Hrvatske ceste najveći partner SAFU-a, sa kojim već provodimo projekte u vrijednosti pet milijardi kuna.“

Državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Spomenka Đurić također je istaknula značaj potpisivanja ovog Ugovora, koji će se realizirati financijskim sredstvima u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. godina (OPKK).

Upravo je ovo 46. Ugovor koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potpisalo iz OPKK-a, istaknuo je uvodno ministar Butković i zaključio kako je ovim dostignuta ugovorenost navedenog Programa u sektoru prometa od gotovo 80%. „Pridodamo li tome ugovore iz CEF-a, koji nam je također na raspolaganju, onda danas govorimo o investicijskom ciklusu u prometu vrijednom oko 20 milijardi kuna.“, dodao je ministar Butković.

Izvor: http://www.mppi.hr

Skip to content