Potpisani ugovori ukupne vrijednosti gotovo 160 milijuna kuna za poticanje izvrsnosti u znanosti

Tom prigodom, ministrica Divjak je spomenula da u Hrvatskoj nikada do sada nije bilo toliko mogućnosti ulaganja u znanost te da je njihov smisao da najbolji dobiju priliku.

Govoreći o aktualnim projektima, istaknula je da nije riječ samo o projektima koji imaju dobru znanstvenu podlogu, nego i veliku primjenjivost kako bi građani mogli imati koristi od znanosti.

Državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Spomenka Đurić čestitala je potpisnicima te dodala da, nakon ulaganja u velike infrastrukturne projekte, nisu zaboravljena ni primijenjena istraživanja.

U svom obraćanju, ravnatelj Petric je pak istaknuo važnost koju ovakvi projekti imaju za budućnost hrvatske znanosti i mladih istraživača jer im omogućuju zapošljavanje i rada s najnaprednijom suvremenom opremom uz pomoć EU sredstava.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodi postupak dodjele nepovratnih sredstva, ali su projekte ocijenili neovisni stručnjaci, istaknuto je.

Posebno su istaknuti projekt pročišćavanja vode i dobivanja energije korištenjem novih kompozitnih materijala uz Sunčevo zračenje zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, projekt digitalizacije i unapređenja nutritivne skrbi oboljelih od kroničnih bolesti splitskoga Kliničkoga bolničkog centra, projekt „Novi početak za stare hrvatske sorte vinove loze“ zagrebačkog Agronomskoga fakulteta i projekt istraživanja i razvoja specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica karlovačkoga Veleučilišta.

Među potpisnicima su i zagrebački Geodetski, Geotehnički, Prehrambeno-biotehnološki, Prirodoslovno-matematički, Šumarski i Tekstilno-tehnološki fakultet, zatim splitski Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije te osječki fakulteti: Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija te Građevinski, Poljoprivredni i Prehrambeno-tehnološki fakultet.

Projekt su također ugovorili Poljoprivredni institut Osijek, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Institut Ruđer Bošković i Klinička bolnica „Sveti Duh“.

Izvor: https://mzo.gov.hr/

Skip to content