Potpisano 12 ugovora o dodjeli EU sredstava projektima za obnovu kulturne baštine i pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i predstavnici korisnika navedenih ugovora. 
 
Predsjednik Vlade kazao je da se potpisivanjem ovakvih ugovora konkretizira članstvo Hrvatske u Europskoj uniji kroz povećanje apsorpcijske sposobnosti. Istaknuo je da su današnji ugovori iz područja zdravstvene zaštite na primarnoj razini prije svega namijenjeni financiranju nove i moderne opreme za četiri doma zdravlja u četiri županije – Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj i Zadarskoj. Dodao je da će se sutra u Splitu potpisati ugovori koji se tiču razvoja otoka, za što su sredstva osigurana iz hrvatskog proračuna. Izrazio je uvjerenje da će i ovo današnje potpisivanje biti poticaj drugim jedinicama lokalne i područne samouprave da se prijave na natječaje i pripreme kvalitetne projekte kroz koje se vidi prava svrha i korist europskih fondova. Čestitao je svima koji su sudjelovali u pripremi ovih projekata i ugovora te zaključio da će ovi ugovori iz područja zdravstvene zaštite i kulturne baštine u konačnici imati i pozitivan efekt na hrvatski turizam.
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac kazala je da je u Pozivu Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti na raspolaganju ukupan iznos od 171.800.000,00 kuna, od čega su 85% europska sredstva. Svrha Poziva je poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini, prije svega u izoliranim i depriviranim područjima, čime će se smanjiti broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite u bolnice u tim područjima za najmanje 15 posto jer će se na razini primarne zdravstvene zaštite omogućiti više dijagnostičkih i terapeutskih postupaka. „Vrijednost ova četiri ugovora je 24,5 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj“, rekla je.
 
Što se tiče Pripreme i provedbe Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, radi se o pozivu namijenjenom prijaviteljima čiji projekti obnove i revitalizacije kulturne baštine mogu doprinijeti povećanju broja zaposlenih i turističkih izdataka. Vrijednost poziva je 380.000.000,00 kuna. „Danas potpisani ugovori vrijedni su 18,5 milijuna kuna“, rekla je ministrica Žalac. 
 
Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric najavio je da se u narednom mjesecu očekuje operativno potpisivanje ugovora vrijednih 2,5 milijardi kuna za projekte iz sektora zdravstva, kulturne i prirodne baštine i prometa.
 
Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što su potpisani ugovori iz područja primarne zdravstvene zaštite i podsjetio da su prije mjesec dana potpisani ugovori za dnevne bolnice. Naglasio je da će se jedan dio dobivenih sredstava uložiti u kupovanje nove opreme, a drugi dio u poboljšanje uvjeta zdravstvenih djelatnika.
 
Gradonačelnik Trogira Ante Stipčić također je zahvalio na potpisanim ugovorima, istaknuvši pritom da je riječ o iznimno važnoj pomoći za jedinice lokalne samouprave, posebice stoga što su njihovi proračuni premali da bi mogli realizirati ovako značajne projekte.

Skip to content