Potpisano 35 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte vrijedne 793 milijuna kuna

Ugovore koji se odnose na opremanje bolnica i domova zdravlja, očuvanje kulturne i prirodne baštine, izgradnju studentskog doma te razvoj sudskog e-registra potpisala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, a ugovore koji se odnose na razvoj znanstvenih istraživačkih centara potpisala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, dok je potpisnik svih ugovora ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric. Potpisivanju su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da su krajnji korisnici najvažniji u ovom procesu, a na ministrima i Vladi je zadaća da sredstva iz EU fondova dođu do krajnjih korisnika. Čestitala je dobitnicima današnjih ugovora i timovima koji su radili na pripremi. „Ovo nije lako, ovo je proces koji traje, međutim, svi zajedno moramo raditi na ubrzavanju apsorpcije i korištenja fondova Europske unije“, kazala je ministrica.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric naglasio je da su ovi ugovori mogli biti potpisani prije dvije godine, no tada nije bilo raspisanih natječaja. „Izuzetnom brigom Vlade RH i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u zadnjih godinu dana, pokrenuti su natječaji i doveli do toga da SAFU ima ugovoreno 11,5 mlrd kuna, što je, u odnosu na ranije razdoblje, uvećanje za desetak posto“, kazao je Petric, dodavši da na ovome neće stati.

Tom je prigodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naglasila da današnje potpisivanje ugovora za Znanstvene centre izvrsnosti znači prvi veliki iskorak vezan uz izvrsnost i znanost. „Povuklo se više od 373 milijuna kuna i omogućilo da 101 mladi znanstvenik ostane u Hrvatskoj“, istaknula je ministrica, dodavši da je poticanje izvrsnosti u znanosti i obrazovanju, uz cjelovitu kurikularnu reformu i reformu strukovnog obrazovanja, jedan od prioriteta Ministarstva znanosti i obrazovanja u ovom razdoblju. „Vjerujem da će Znanstveni centri izvrsnosti opravdati povjerenje, da će njihovi rezultati otvoriti nove smjerove u razvoju znanosti, ali i da će odgovarati na postojeće gospodarske probleme i izazove“, zaključila je ministrica Divjak te izrazila zadovoljstvo što će u idućih pet godina, koliko traju ovi projekti, svoje mjesto u svijetu znanosti pronaći mladi istraživači, u mentorstvu izvrsnih hrvatskih znanstvenika.

Skip to content