Predstavljanje rezultata rada: Projekti vrijedni više od 50 milijardi kuna

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) predstavila je rezultate iskorištenosti EU fondova u Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ (OPKK), Fondu za solidarnost Europske unije (FSEU) te Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO).

U okviru navedenih programa, u kojima SAFU sudjeluje kao provedbeno/posredničko tijelo, ugovoreno je 1670 projekata vrijednih gotovo 52 milijarde kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 43 milijarde kuna. Ugovoreni i realizirani projekti odnose se na brojne investicije u zdravstvu, prometnu infrastrukturu, jačanje gospodarstva, razvoj tehnologije i inovativnosti, kao i razvoj komunikacijskih usluga te očuvanje bogate kulturne i prirodne baštine.

„Brojni projekti diljem Hrvatske pokazatelj su kako EU fondovi zaista pridonose razvoju lokalne zajednice, stvaraju nova radna mjesta, nove prilike i mogućnosti za razvoj gospodarstva i turizma. SAFU je ponosan na svoje korisnike i projekte koje smo zajedničkim snagama realizirali te mnogim našim susjedima i sugrađanima poboljšali svakodnevni život. Ulazimo u završnu godinu provedbe i pred svima nama je veliki zadatak – ubrzati procese, pronalaziti inovativna rješenja, a vjerujem kako zajedničkim snagama možemo ostvariti zacrtane ciljeve“, istaknuo je v.d. ravnatelja Dragan Jelić tijekom predstavljanja rezultata.

Otvorenje i puštanje u promet Pelješkog mosta, izgrađenog u okviru projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, jedan je od najznačajnijih realiziranih projekata u 2022. godini iz portfelja SAFU, sufinanciranih EU sredstvima te ujedno i najveći projekt u Hrvatskoj financiran iz fondova EU. Među najznačajnijim realiziranim projektima ove godine su i Centar izvrsnosti Cerovačke špilje, izgrađen i opremljen studentski smještaj u Zadru te nabava 65 autobusa za potrebe ZET-a.

S obzirom na navedene programe, procjena je kako će tijekom 2023. godine u nadležnosti Agencije u provedbi biti oko 1760 ugovora vrijednosti veće od 55 milijardi kuna, a što se odnosi na 400 ugovora u aktivnoj provedbi iz financijske perspektive 2014.-2020., oko 860 ugovora financiranih iz NPOO-a, 300 ugovora iz nove financijske perspektive 2021.-2027. te oko 200 ugovora iz FSEU.

Video “SAFU provodi projekte vrijedne više od 50 milijardi kuna”

Skip to content