Predstavljen PHARE projekt unapređenja proračunskih procesa

Projekt je ukupno vrijedan nešto više od 1,75 milijuna eura, od čega će se glavnina, odnosno 75 posto ili 1,3 milijuna eura, financirati sredstvima iz programa Europske unije PHARE 2006., dok će se ostatak sredstava osigurati iz hrvatskog državnog proračuna, kazala je glavna državna rizničarka Vesna Orlandini.

Dodala je da se ovim projektom omogućava provedba mjera predviđenih “Strategijom unapređenja i modernizacije procesa u sustavu državne riznice 2007. – 2011.”, koju je Vlada donijela 2007. godine.

Pravni okvir za provedbu reformi u proračunskim procesima stvoren je pak početkom ove godine, odnosno stupanjem na snagu novog Zakona o proračunu.

Jedan od ciljeva ovog projekta je definirati srednjoročni proračunski okvir, odnosno omogućiti da se već u fazi srednjoročnog planiranja uspostavi veza između prioriteta iz raznih vladinih strategija i planova s jedne strane te proračuna s druge strane.

Ujedno, trebao bi pomoći u uspostavi pokazatelja uspješnosti provedbe planova te unaprijediti proces izvršavanja proračuna, financijskog planiranja i upravljanja gotovinom. (Hina)

Skip to content