Predstavljen PHARE projekt uspostave sustava kontrole izvoza

Cilj je pomoći hrvatskoj Carinskoj upravi u razvoju i uvođenju novog carinskog informatičkog sustava za kontrolu izvoza (ECS – Export Control System), kako bi se hrvatski carinski sustav uskladio s standardima EU-a u područjima carinskog poslovanja.

ECS je u primjeni od 2007. godine. Dizajniran je za poboljšanje kontrole neizravnog izvoza tj. onih izvoznih pošiljki koje se prijavljuju za izvoz na lokaciji unutar jedne zemlje članice, a izlaze iz EU-a preko druge zemlje članice, kao i za primjenu odredbi EU-a o zaštiti i sigurnosti prilikom robnog izvoza.

Zemlje koje pristupaju u punopravno članstvo EU-a trebaju s prvim danom pristupanja imati ECS sustav u uporabi.

Glavna prednost ECS-a za carinska tijela i gospodarske subjekte je pojednostavljenje carinskih postupaka jer papirnate deklaracije neće više biti potrebne, rekla je na predstavljanju pomoćnica ravnatelja carinske uprave Zlatica Tomašević.

Očekuje se i veća učinkovitost carinskih tijela pri upravljanju kretanjem robe u provedbi kontrola izvoza uz racionalnije korištenje resursa, olakšanje trgovine i ubrzavanje prekograničnog prometa. (Hina) 

Skip to content