Predstavljen projekt „Croatian safe steps CROSS“

Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u Gospiću je predstavilo preko 52 milijuna eura vrijedan projekt „Croatian safe steps CROSS“ kojim će se razminirati 3.451,5 ha šumskog zemljišta diljem Hrvatske.

Na konferenciji su prisustvovali potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, voditeljica jedinice Europske komisije za kohezijsku politiku u Hrvatskoj i Rumunjskoj Aida Liha Matejiček te župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, dok je projektne aktivnosti predstavio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

Potpredsjednik Vlade Božinović je pozdravio okupljene i zahvalio svima u Europskoj komisiji koji su bili uključeni u provedbu projekata, a posebnu zahvalu uputio je pirotehničarima, rukovateljima strojeva, vodičima pasa za detekciju mina, voditeljima radilišta i svima koji neposredno sudjeluju u razminiranju.

“Vrlo sam zadovoljan što smo ove godine, upravo na Dan svjesnosti o opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, 4. travnja, ministar Erlić i ja potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za prvi projekt iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021-2027,  „Croatian safe steps CROSS“, vrijednosti 52,23 milijuna eura, od čega su 61,8 % bespovratna sredstva Europske unije”, kazao je Božinović i dodao kako je cilj za ovu godinu od mina u cijelosti osloboditi Karlovačku i Splitsko-dalmatinsku županiju, a do kraja 2025., odnosno najkasnije do 1. ožujka 2026. godine i Sisačko-moslavačku te Ličko-senjsku županiju, čime će, nakon gotovo 30 godina sustavnog razminiranja, cijela Republika Hrvatska biti slobodna od mina.
Ministar Božinović je s ponosom istaknuo i status RH u međunarodnoj protuminskoj zajednici te kako hrvatske napore i profesionalno postavljen sustav protuminskog djelovanja prepoznaju zemlje s minskom problematikom koje cijene našu stručnost.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić je rekao kako CROSS nije samo običan projekt razminiranja.

“CROSS predstavlja ključni korak u našoj borbi za sigurnost građana, zaštitu okoliša te očuvanje naše domovine od tereta prošlosti – simbolizira našu odlučnost da se suočimo s izazovima koje su nam ostavili ratni dani. Zahvaljujući Programu Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., te podršci Europske unije, imamo priliku ostvariti ovaj važan cilj dekontaminacije značajnih 34,5 km² terena od eksplozivnih ostataka rata” poručio je Jelić zaključivši kako je ovaj hvalevrijedan projekt prije svega moralna obveza prema građanima.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut je rekao kako je cilj projekta omogućiti značajno i učinkovito smanjenje minski sumnjivog područja, poboljšati sigurnost građana i turista u Republici Hrvatskoj, doprinijeti zaštiti zdravlja i života ljudi, zaštiti okoliša te omogućiti stavljanje razminiranog prostora u funkciju gospodarskog i turističkog rasta i razvoja. 

“Tijekom razminiranja pronađeno je i uništeno čak 2.833 eksplozivna ostatka rata, uključujući 961 minu, od kojih je čak 939 komada protupješačkih mina” rekao je ravnatelj Trut te napomenuo kako je Šibensko-kninska županija, zahvaljujući ovom projektu, u potpunosti očišćena od mina.

Dodao je kako je u Hrvatskoj od mina stradalo 610 osoba, od kojih 207 smrtno, dok je u istom razdoblju 40 pirotehničara izgubilo život obavljajući poslove razminiranja i upozorio kako se građani i dalje pozivaju da poštuju oznake minske opasnosti, ne uklanjaju ih i ne ulaze u označena minski sumnjiva područja.

Procjenjuje se kako još uvijek na minsko sumnjivim područjima ima oko 10 000 raznih minsko eksplozivnih ostataka rata, a trenutno je još uvijek oko 80 km² minski sumnjivog područja u 21 gradu i općini u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Skip to content