Predstavljeni rezultati Phare projekta za nadzor tržišta tehničkih proizvoda

Cilj projekta je, kako je istaknuto, doprinijeti daljnjem jačanju sustava nadzora nad tržištem u Republici Hrvatskoj u cilju osiguranja sigurnosti i sukladnosti tehničkih proizvoda stavljenih na tržište.

Sigurnost tehničkih proizvoda i njihova sukladnost s propisima (Direktivama Novog pristupa), kako je istaknuto, temelj su slobodnog kretanja robe unutar jedinstvenog tržišta EU-a, a ključnu ulogu u kontroli sigurnosti proizvoda preuzimaju tijela za nadzor nad tržištem.

U Europskoj uniji tijela za nadzor nad tržištem surađuju s tijelima za ocjenu sukladnosti kako bi se omogućila kontrola sigurnosti proizvoda na tržištu na najprofesionalniji način.

Tu praksu slijedi i Državni inspektorat čiji su predstavnici predstavili nova načela suradnje s odabranim hrvatskim tijelima za ocjenu sukladnosti.

Unutar Phare projekta “Sustav nadzora nad tržištem tehničkih proizvoda” proveden je i opsežan program osposobljavanja odabranih gospodarskih inspektora, što je rezultiralo skupinom dobro osposobljenih inspektora s teoretskim i praktičnim znanjima u području nadzora nad tržištem tehničkih proizvoda.

Razvijeni su i napredni upravljački alati koji će omogućiti Državnom inspektoratu praćenje i mjerenje uspješnosti tog nadzora.

Gospodarski inspektori također su upoznati sa sustavom EU-a za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima (RAPEX) i ICSMS-om, odnosno internetskim informacijskim i komunikacijskim sustavom kojeg koristi EU u razmjeni podataka u nadzoru nad tržištem u području tehničkih proizvoda. (Hina) 

Skip to content