Predstavljeni rezultati projekata ‘Ojačajmo najslabije karike u svijetu rada’ financiranog iz EU fondova

ZAGREB, 20. studenog 2009. – Rezultati projekta o mobbingu, zlostavljanu na radnom mjestu, “Ojačajmo najslabije karike u svijetu rada” koji je financiran iz pretpristupnog fonda Europske unije Phare 2006 predstavljeni su danas na završnoj konferenciji u Zagrebu.

U sklopu projekta Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, u suradnji s Gradom Zagrebom kao partnerom, u proteklih je godinu dana napravila analizu pravne regulacije mobbinga u Europskoj uniji i Hrvatskoj, osmislila vizualni identitet i marketinšku kampanju radi osvješćivanja tog problema, provela trening 15 trenera te testirala jednu tvrtku na prisutnost mobbinga.

“Stres na radnom mjestu jedan je od ključnih čimbenika koji djeluje na pojedinca, a na ekonomskoj razini uzrokuje gubitke u milijunima eura zbog smanjenja produktivnosti, porasta bolovanja i gubitka motivacije za rad”, kazao je na konferenciji Erol Akdag iz Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj. Izrazio je nadu da je taj problem sada prepoznat i da će biti osuđen kako u javnim i privatnim tvrtkama tako i na individualnoj i strukturnoj razini.

Zastupnica u zagrebačkoj gradskoj skupštini, Vesna Majher istaknula je da na radnom mjestu često provodimo više vremena nego s obitelji, te da je stoga važno osigurati zdravo radno okruženje, osvijestiti problem i organizirati pomoć žrtvama.

“Vjerojatnost da netko tijekom svog radnog vijeka bude žrtva mobbinga iznosi 25 posto”, dodala je.

U sklopu projekta Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga izdala je publikaciju o pravnoj regulaciji mobbinga u Hrvatskoj i Europskoj uniji, brošuru o mobbingu sa savjetima kako ga prepoznati i spriječiti, te priručnik za trenere o identificiranju neadekvatnog ponašanja i uvjeta u radnoj organizaciji.

(Hina)

Skip to content