Predstavljeni rezultati projekta CARDS 2004 za potporu usklađivanja zakonodavstva RH s EU-om u zaštiti okoliša

Cilj projekta, koji je trajao gotovo dvije godine, bio je pružiti potporu Ministarstvu zaštite okoliša u daljnjem usklađivanju zakonodavstva Republike Hrvatske s europskom pravnom stečevinom u području zaštite okoliša, što je i preduvjet pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Rezultate projekta na konferenciji za novinare predstavili su savjetnik izaslanstva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Oskar Benedikt i državna tajnica u Ministarstvu zaštite okoliša Josipa Blažević-Perušić.

Benedikt je rekao da trenutačno Hrvatska prima oko 150 milijuna eura, a može se očekivati da će ta svota biti od osam do deset puta veća kad Hrvatska postane članica EU-a.

Blažević-Perušić je istaknula da je svrha projekta ponajprije bila osposobiti administrativne kapacitete vezane uz provedbu regulative pravne europske stečevine, i to posebice u sprječavanju i nadzoru industrijskog onečišćenja i u uspostavi registra emisija stakleničkih plinova. Istaknula je kako je veseli to što je u tom projektu s iznimnim zanimanjem sudjelovala industrija.

Projekt je djelovao na izgradnji sposobnosti za ispunjenje uvjeta iz uredbe o cjelovitom sprječavanju i nadzoru onečišćenja i unutar Ministarstva i u tvrtkama koje ona obuhvaća. Ministarstvo je pripremilo provedbene propise koji su predvidjeli početak primjene uredbe za nove pogone u travnju 2009. Svako postrojenje obuhvaćeno uredbom trenutačno priprema planove za primjenu najboljih raspoloživih tehnika na svojim lokacijama, a te će planove prije listopada 2010. dostaviti Ministarstvu. Tijekom projekta Ministarstvo je pripremalo plan raspodjele emisijskih kvota stakleničkih plinova (NAP) koji određuje emisijske kvote za industrijska postrojenja.

Obavljeni su razgovori s predstavnicima industrijskih postrojenja, unosile su se preinake, a polovicom ove godine plan raspodjele emisijskih kvota namjerava se podnijeti Vladi na odobrenje.

Projekt je pružio i potporu Ministarstvu zaštite okoliša i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u upravljanju novcem iz programa IPA (Instrument za pretpristupnu pomoć) koji je zemljama kandidatkinjama dostupan od 2007. godine.

Sav radni materijal s radionica unesen je u priručnik za krajnje korisnike koji će uskoro biti objavljen na internetskoj stranici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. (Hina) 

Skip to content