Predstavljeni rezultati projekta usklađivanja carinskog sustava s EU

Provedba projekta počela je u prosincu 2008. i trajala je sedam mjeseci, a njegovu ugovorenu vrijednost od 250.000 eura u potpunosti je financirala Europska unija, rečeno je na predstavljanju.

Cilj projekta bio je pomoći Carinskoj upravi u Hrvatskoj u razvoju i uvođenju novog carinskog informatičkog sustava za kontrolu izvoza (ECS – Export Control System) kako bi se hrvatski carinski sustav mogao povezati s informatičkim sustavima EU, istaknula je Zlatica Tomašević, pomoćnica ravnatelje Carinske uprave Hrvatske.

Taj sustav dizajniran je za poboljšanje kontrole neizravnog izvoza, odnosno onih izvoznih pošiljki koje se prijavljuju za izvoz na lokaciji unutar jedne zemlje članice, a izlaze iz EU-a preko druge zemlje članice, pojasnila je Tomašević.

Voditelj projekta Delegacije Europske komisije Fulvio Bianconi istaknuo je da zemlje koje pristupaju u punopravno članstvo u EU trebaju s prvim danom pristupanja imati ECS sustav u upotrebi. Dodao je ECS u primjeni u EU od 2007. i da mu je glavna namjera zamjena papirnate dokumentacije elektroničkom, poboljšanje kontrole, borba protiv prijevara, veća sigurnost unutarnjeg tržišta kao i brži tijek roba.

Veleposlanik Italije u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano Di Custoza izrazio je zadovoljstvo rezultatima projekta te nadu u još snažniju suradnju dviju zemalja u budućnosti. (Hina)

Skip to content