Premijer Plenković obišao Tehnološki park Varaždin

Projekt rekonstrukcije i opremanja sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i vrijedan je 16,5 milijuna kuna, najveći dio sredstava, odnosno 12,5 milijuna kuna, bio je namijenjen građevinskim radovima, što je financirano europskim sredstvima u iznosu 11,2 milijuna kuna te s 1,3 milijuna kuna Grada Varaždina. 

Na površini od 4040 metara četvornih Tehnološki je park dobio modernu poslovnu zgradu sa 26 ureda razreda A+ i 49 ureda razreda A, virtualni ured, coworking, sobe za sastanke te prostore za evente, radionice i predavanja. U sklopu projekta opremljen je i kolaborativni radionički prostor za brzo prototipiranje i proizvodnju fizičkih proizvoda (Makerspace) u kojeg je uloženo više od 1,5 milijuna kuna.

Premijer Plenković istaknuo je da Vlada podržava ovaj projekt koji znači poticaj inovacijama i konkurentnosti sjevera Hrvatske.„Rekonstrukcija i opremanje ovog parka znači veliki doprinos stvaranju boljeg poslovnog okruženja za osnivanje i razvoj poduzeća ovdje u Varaždinu i na sjeveru Hrvatske. Poznato je da su mali i srednji poduzetnici kičma hrvatskoga gospodarstva, njih je čak 93 posto”, rekao je Plenković i istaknuo da je Vlada nizom poteza u prošle 4,5 godine olakšala njihovo poslovanje.

Naglasio je da je Varaždin sveučilišni grad u kojem je jedno od sjedišta Sveučilišta Sjever te da su sofisticiranim Tehnološkim parkom dobiveni novi prostori za inovativne tvrtke i za pojedince. „To je posebno važno. U vremenu četvrte industrijske revolucije, inovatori i izumitelji bit će oni koji dobro prate globalne trendove i koji će pronalaziti niše i pridonositi Hrvatskoj konkurentnosti”, rekao je premijer.

Direktor Tehnološkog parka Varaždin Karlo Kukec, rekao je da je Parku još uvijek nedostaje prostora, a popunjenost je 97 posto.
Trenutno imamo prostora za 50 tvrtki s otprilike 250 zaposlenih, ali alumni zajednica Tehnološkog parka broji preko 100 tvrtki. Nije sve u našim rukama, nešto ovisi o državi i o Gradu, ali planovi su utrostručiti trenutne kapacitete”, rekao je Kukec.

Osim premijera Plenkovića, u Varaždinu su bili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Izvor: HINA/vlada.hr

Skip to content