Završen "Program razminiranja na područjima pogođenim poplavama – Vukovarsko-srijemska županija"

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 767.059 eura. Europska unija financirala je  projekt s 652.000 eura, a ostatak od 115.059 eura Republika Hrvatska sredstvima državnoga proračuna. Korisnik projekta je Hrvatski centar za razminiranje.

Vukovarsko – srijemska županija ima 6,35 četvornih kilometara minski sumnjivoga područja, koje se proteže kroz 5 gradova i općina. Ovim  projektom razminirana je ukupna površina od 762.831 čwtvornbih metara na području općine Nijemci (šuma Somovac) i  općine Vrbanja (šuma Debrinja).

Realizacija ovoga projekta ima utjecaj na poboljšanje sigurnosti te gospodarskih i socijalnih prilika u Vukovarsko-srijemskoj županiji budući da je razminiranje preduvjet za razvoj i  obnovu poljoprivredne proizvodnje te  revitalizaciju sustava odvodnje i sprječavanje poplava. Osim toga, uklanjanje minske opasnosti  stvorit će cjelokupno sigurnosno okruženje, a time i pridonijeti stvaranju uvjeta za ponovnu integraciju i održivi  povratak izbjeglica i raseljenih osoba.

Skip to content