Projekt „Razminiranje na ratom pogođenim područjima“

Projekt obuhvaća četiri (4) zasebna projekta razminiranje na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije kojima će se razminirati ukupna površina od 3,4 km2. Od toga u Vukovarsko-srijemskoj županiji 1.655.246 m2, a u Osječko – baranjskoj 1.789.684 m2.  Razminiranje će se vršiti na područjima gradova Osijek, Vukovar i Vinkovci,  općinama Draž, Nuštar, Stari Jankovci, Antunovac, Markušica te naseljima Sotin, Slakovci, Novi Jankovci, Tenja, Antunovac Tenjski, Duboševica, Ostrvo, Markušica, Podrinje i Nemetin.

Projektno područje sastoji se od 273 parcele poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava na kojima se, sukladno bazi podataka Hrvatskog centra za razminiranje, nalazi 31 minsko polja sa postavljenim protupješačkim i protutenkovskim  minama.

Projekt izravno uključuje aktivnosti koje utječu na manjine jer će razminiranjem u nekim dijelovima projekta omogućiti kvalitetniji život izbjeglih i raseljenih na područje Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Obnova ruralne ekonomije, povećanje sigurnosti i obnova infrastrukture stvoriti će bolje društveno-ekonomske uvjete te na taj način poticati stanovništvo na povratak u svoje domove.  Provedba ovih projekata omogućit će slobodno kretanje ljudi na prostorima obuhvaćenim projektom, te osigurati uvjete za zdrav okoliš i regionalni razvoj. Prije uklanjanja mina, aktivnost upravljanja okolišem nije se mogla provoditi.  Trajanje projekta: «De-mining Programme in War Affected Areas» („Razminiranje na ratom pogođenim područjima“), bit će 11 mjeseci.

Realizacija ovog projekta će imati utjecaj na poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja, obnovu i razvoj ruralne ekonomije i poboljšanje ruralne infrastrukture.

Skip to content