Provedba Intervencijskih planova – Utrošeno pola novca, Baranjci su najaktivniji

Intervencijski planovi su, podsjetimo, pilot-projekti koji se provode u Belom Manastiru s Općinom Darda, u Benkovcu, Kninu, Petrinji i Vukovaru, čiji su predstavnici nazočili skupu. – Ovaj se projekt prvi put provodi u Republici Hrvatskoj. Za njega je osigurano 700 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz EU fondova, po 140 milijuna za svaki grad. Svaki od njih odlučio se za ono što im je najpotrebnije, pa su neki gradovi sredstva iskoristili za više manjih projekata, a neki na manje većih projekata – istaknula je državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja, Nikolina Klaić, dodajući kako je \”današnji skup pokazao uspješnost programa\”, što je preduvjet njegovu nastavku, odnosno proširenju na druge gradove. Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a, naglasio je kako provedba projekata dobro ide te da su oni provedeni u iznosu od približno 350 milijuna kuna, što je polovina svih planiranih sredstava.

– Neki gradovi napreduju bolje, neki nešto slabije, ali najvažnije je da je polovica sredstava realizirana te da će do 2023. godine biti realizirano sve što je planirano – rekao je.

O samom projektu Usluge vrednovanja tijekom provedbe pet intervencijskih planova i Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova, odnosno proširenju programa, govorila je Marijana Sumpor, voditeljica projekta.

– Operativnim programom Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u okviru kojeg se provodi Program integrirane regeneracije malih gradova na pilot-područjima, predviđena je mogućnost proširenja programa. U tu je svrhu potpisana odluka o područjima za moguće proširenje Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova koja obuhvaća osam novih područja: Pleternicu, Imotski, Novu Gradišku, Slatinu, Garešnicu, Novsku, Đakovo i Popovaču – istaknula je.

Što se dosadašnje provedbe tiče, rekla je kako poteškoća ima, najviše u ljudskim resursima, te da postoje razlike u provedbi projekata, a koje se odnose na njihovo pripremanje. Dodala je kako, definitivno, program treba nastaviti. Svi su se složili kako su grad Beli Manastir i Općina Darda najdalje odmaknuli u realizaciji programa, što je jasno vidljivo na ulicama i sadržajima ovih baranjskih mjesta. U Belom Manastiru su tako realizirani projekti poput Prometnog centra, produženog boravka učenika, zgrade za socijalno ugrožene…, a u Općini Darda uređeno je središte mjesta, sagrađeni stanovi za Rome i slično. U oba se mjesta nastavlja provedba Intervencijskog plana.

Izvor fotografije i teksta: https://www.glas-slavonije.hr/

Skip to content