Prvi natječaji za sredstva iz programa IPA za regionalni razvoj

Kroz Operativni program, prema riječima državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva Tajane Kesić-Šapić, Hrvatskoj će u okviru IPA-e u trogodišnjem razdoblju bespovratno biti dostupno 75 posto ukupne vrijednosti programa, odnosno 35,3 milijuna eura, dok će se 25 posto ili 11,7 milijuna eura osigurati iz hrvatskog državnog proračuna.

Cilj je programa, istaknula je Kesić-Šapić, jačanje konkurentnosti te uravnoteženog regionalnog razvoja Hrvatske kroz poticanje malog i srednjeg poduzetništva u područjima zemlje koja zaostaju u razvoju.

Operativni se program sastoji od tri grupe mjera, tzv. prioriteta, a krajem svibnja raspisani su prvi natječaji, i to za projekte “Poslovna infrastruktura” te “Fond za ulaganja u znanost i inovacije”.

Pomoć za poslovnu infrastrukturu namijenjena je jedinicama lokalne i regionalne samouprave i institucijama u deset županija koje najviše zaostaju u razvoju, a rok za prijavu projekata je 1. rujna. Ukupna vrijednost tog projekta je 10 milijuna eura, a prvi od dva natječaj ‘težak’ je 4 milijuna eura, namijenjenih za izgradnju, opremanje i razvoj poslovne i turističke infrastrukture. Pojedinačni iznosi potpora mogu iznositi od 350 tisuća do milijun eura.

Na prvi od tri natječaja za Fond za ulaganje u znanost i inovacije do 8. rujna mogu se pak javiti ustanove visokog obrazovanja i istraživačke organizacije. S ukupno 5 milijuna eura kroz taj će se projekt financirati aktivnosti vezane uz transfer znanja i tehnologija komercijalizaciju istraživačkih rezultata, a pojedinačni iznosi potpora kreću se od 50 do 750 tisuća eura.

Svi natječaji objavljeni su na stranicama SAFU, Ugovorno tijelo, nadležno za natječajne postupke, objavu poziva, zaprimanje dostavljenih projektnih prijedloga i ponuda te organiziranje i predsjedanje odbora za ocjenjivanje i odabir ponuda, provedbu ugovora i vršenje plaćanja ugovaratelju, podsjetila je Marija Tufekčić, ravnateljica SAFU.

Važnost Operativnog programa, istaknuo je savjetnik pri Delegaciji Europske komisije u Hrvatskoj Oskar Benedikt, jest uravnoteženje razvijenosti Hrvatske kroz pomoć poduzetništvu, što je posebice značajno u vrijeme recesije. Ujedno, njegova će provedba podići konkurentnost cijele zemlje i Hrvatsku pripremiti na suradnju s EU i EK, obzirom da ciljevi programa slijede ciljeve Lisabonske strategije. 

Skip to content