Prvi projekt u okviru poziva za razvoj širokopojasnog interneta potpisan u Virovitici

Virovitičko-podravskoj županiji, kao nositelju projekta dodijelit će se bespovratna sredstva u iznosu od 35.740.015 kuna, a na području navedenih osam općina gradit će se “autocesta budućnosti”.

Potpisivanju ugovora, uz ministra Pavić, ravnatelja Petrica i župana Androvića sa suradnicima, nazočili su između ostalih i saborski zastupnik Josip Đakić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice Hrvoje Šimić, kao i načelnici općina s područja gdje će se graditi širokopojasni internet.

– Virovitičko-podravska županija se u ovaj projekt uključila zbog kapaciteta pomoći kako bi zajedno s osam općina lakše, brže i kvalitetnije izradila projekt koji će se sufinancirati kroz fondove Europske unije, a u budućnosti stanovnicima ovog područja omogućiti brz i kvalitetan internet, koji će definitivno biti prijeko potreban zbog količine podataka koje se prenose. Time će buduća mreža Pojasa širokopojasnog interneta biti u vlasništvu općina i one će s njom raspolagati. Ovim projektom pokazali smo koliko nam je bitan ruralni razvoj malih općina u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj. Zahvaljujem ovim putem ministru Paviću i nadam se da će kućanstva u ovih osam općina imati internet kakav zaslužuju – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Ovim projektom će se izgraditi širokopojasni internet, uglavnom optički, brzine od 30 do 100 Mbps. Procjena je da će ta brzina u idućim desetljećima biti dostatna svima onima kojima će trebati brzi internet. Takvu brzinu imaju sve razvijene zemlje svijeta, a u budućnosti neće biti moguće otvarati internetske stranice zbog velike količine podataka bez potrebne i odgovarajuće brzine.

– Ovaj ugovor koji smo potpisali danas je prvi takav u Republici Hrvatskoj, za područja koja nisu tržišna. Vidjeli smo koliko je brzi internet bitan i za školstvo i za rad od kuće u ovoj korona krizi, stoga vjerujem da ćemo ovim projektom osigurati dostupnost interneta i bolju uslugu svim mještanima. Čestitam ovim putem županu Androviću i svim načelnicima – rekao je ministar Marko Pavić.

Ovim projektom će stanovnici 5.613 stambenih jedinica na području osam općina Virovitičko-podravske županije u budućnosti imati brzi internet.

– Optički kabeli bit će položeni u onim područjima gdje nema ekonomskih interesa postojećih teleoperatera, koji posluju u samim centrima općina, gdje je dovoljan broj korisnika, pa je cilj ovog projekta bio pokriti svako domaćinstvo, čak i u najmanjim naseljima tih općina. Ovo je definitivno jedan veliki korak za spomenutih osam općina – naglasio je zamjenik župana VPŽ Darko Žužak.

Virovitičko-podravska županija je nositelj projekta, a nakon postavljanja svjetlovodnih niti, općine će postati vlasnici mreže i one će s njom raspolagati.

– Mi kao Središnja agencija u suradnji s Ministarstvom želimo u zonama gdje nema komercijalnog  interesa velikih kompanija, s bespovratnim sredstvima uložiti i izgraditi već spomenutu mrežu – dodao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Rok završetka radova je listopad 2023. godine, a jedna od općina uključenih u ovaj projekt je i općina Sopje, čiji je načelnik Berislav Androš izrazio ovim putem veliko zadovoljstvo.

– Ovo je jedan od najbitnijih projekata svih nas osam općina s istoka županije. Ovaj projekt je potencijal razvoja i gospodarstva i poljoprivrede, ujedno i protoka informacija, što je u današnjem svijetu od velike važnosti. Završetkom ovog projekta ruralni dio Slavonije dobit će ono što zaslužuje – zaključio je Androš.

Izvor: http://www.vpz.hr/

Skip to content