Putovanje u prošlost u novootvorenom Centru podzemne baštine – Speleon u Rakovicama

U Rakovicama je svečano otvoren „Speleon – Centar podzemne baštine“, projekt vrijedan 2,6 milijuna eura od čega je 2,2 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Centar za posjetitelje Speleon će ponuditi raznolik multimedijalni sadržaj koji između ostalog uključuje prezentacijske/muzejske cjeline, speleološko-edukacijski centar s depoom i knjižnicom, polivalentnu multimedijalnu dvoranu, ugostiteljski prostor, uredski prostor, dječju igraonicu, suvenirnicu, garderobu te područje eksterijera s prezentacijskim punktovima i parkiralištem.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin istaknula je kako je Karlovačka županija, nakon Grada Zagreba, najposjećenija kontinentalna županija te kako će novootvoreni Centar uvelike doprinijeti  turističkoj karti karlovačkog područja.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg izjavio je kako je 2022. godina bila  značajna za zaštitu prirode u Republici Hrvatskoj jer je otvoreno 17 posjetiteljskih objekata u nacionalnim parkovima i parkovima prirode te kako vjeruje da će u 2023. godini zahvaljujući Speleonu broj posjetitelja ovog područja biti mnogostruko veći.

V.d. ravnatelja SAFU Dragan Jelić čestitao je na otvorenju Centra rekavši kako će Baraćeve špilje, jedne od sedam najpoznatijih špilja u Hrvatskoj i prirodni biser Like, u Speleonu dobiti idealan spoj suvremene tehnologije i prapovijesti.

„Obzirom na ogroman turistički potencijal koji ovo područje ima, uvjeren sam kako će u budućnosti većini posjetitelja susjednih Plitvičkih jezera, Baraćeve špilje i Speleon postati nezaobilazno turističko odredište“, rekao je Jelić.

Poručio je kako se nada da će i u novom financijskom razdoblju biti sličnih zanimljivih projekata te pohvalio Karlovačku županiju na čijem je području SAFU u okviru OPKK s korisnicima ugovorio 24 projekta ukupne vrijednosti gotovo 77,2 milijuna eura, od čega je 61,8 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Skip to content