Ravnatelj Petric na završnoj konferenciji projekta „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“ u Suhopolju

Projekt vrijedan 39.767.716,50 kuna je provela Virovitičko-podravska županija u suradnji s partnerima: Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije, Gradskim muzejom Virovitica, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje. Sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, konkretno, kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Završnoj konferenciji nazočili su brojni uzvanici. Uz bivšeg župana, aktualnog saborskog zastupnika Tomislava Tolušića, ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, župana Igora Androvića sa suradnicima, načelnika Općine Suhopolje Siniše Horvata sa suradnicima, završetak projekta uveličali su i predstavnici institucija kulture, izvođači radova, nadzora te svi oni koji su dali obol projektu koji je promijenio turističku ponudu ne samo Suhopolja, nego i cijele Virovitičko-podravske županije.

Pritom je obnova i oprema kompleksa dvorca i njegova prenamjena u Centar za posjetitelje – Dvorac Janković samo dio. U okviru projekta izrađena je i Studija valorizacije obitelji Janković, osmišljen koncept i opremljen multimedijalni izložbeni prostor Centra s kreativnim laboratorijem za kreativne radionice te osiguran prostor i interaktivni sadržaji za posjetitelje i lokalnu zajednicu. Posjetitelji će tako uskoro, kada završno opremanje bude dovršeno, imati prilike pobliže upoznati obitelj Janković kroz multimediju, putem 5D kina, prenoćiti u jednoj od 15 dvokrevetnih soba s „četiri zvjezdice“, uživati u izložbama i šetnji perivojem koji je također dobio novi izgled…

Na projekt je posebno ponosan načelnik Siniša Horvat, koji kaže kako je dvorac i njegova povijesna uloga duboko ukorijenjena u Suhopolje, stoga je i dio grba Općine. U prošlosti, „ugostio“ je osnovnoškolce i polaznike dječjeg vrtića, a danas ima novu svrhu.

Obnova ruševnog dvorca u moderan Centar trajala je pune tri i pol godine, od kolovoza 2016., do danas. Na tom putu velike transformacije bilo je izazova. Sama Županija u tom je periodu izmijenila tri župana, no svaki je prepoznao važnost projekta i na njemu ustrajao. Aktualan, Igor Andrović, kaže da se ispatilo. Centar za posjetitelje-Dvorac Janković u Suhopolju danas je jedan od četiri projekta na području naše županije kroz koje se starim dvorcima i kurijama putem EU fondova udahnulo nov život.

Upravo je kulturna baština prepoznata kao bogatstvo na području naše županije i ogroman turistički potencijal koji pokazuje svoje rezultate, naglasio je Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a. – SAFU radi na ukupno 14 projekata na području Virovitičko-podravske županije, od kojih šest pripada upravo području prirodne i kulturne baštine. Od uređenja Križnice u Pitomači, preko Noskovačke Dubrave i sekvoje u Slatini, jezera Hercegovac u Orahovici i planiranu obnovu dvorca u Cabuni, ova županija dokazuje da je strateški prepoznala važnost obnove kulturne baštine. Kroz nekoliko godina brendiranja danas smo poznati kao županija koja je obnovila gotovo sve svoje dvorce i siguran sam da će sve obnovljene povijesne atrakcije u budućnosti pridonijeti razvoju kontinentalnog turizma – istaknuo je Petric koji kaže kako SAFU vjerno prati svaki kvalitetan projekt.

Da je Virovitičko-podravska županija prva u Hrvatskoj po ulaganju u kulturnu baštinu i spas dvoraca i kurija, smatra Tomislav Tolušić, koji je, tada još kao župan, 2016. godine otvorio radove na početku izgradnje novog Centra u Suhopolju.

\”S Centrom u Suhopolju, obnovom Dvorca u Virovitici i drugim obnovama ovaj kraj dobiva na turističkoj prepoznatljivosti i otvara se ne samo ljudima u Hrvatskoj, nego i drugim potencijalnim turistima\” – zaključuje Tolušić. 

Izvor fotografije i teksta: https://www.icv.hr/

Skip to content