Ravnatelj Petric sudjelovao je na drugoj godišnjoj konferenciji projekta kojeg provodi JU PP Medvednica

Riječ je o 37,7 milijuna kuna vrijednom projektu u sklopu kojeg će se urediti prvi centar za posjetitelje u Parku prirode Medvednica „Centar za posjetitelje Medvedgrad“.

Tijekom konferencije predstavljen je završetak građevinskih radova u sklopu kojih je cijeli Medvedgrad zasjao u novom ruhu. U ovoj fazi uređena je Južna Medvedgradska kula a istočni i zapadni palas su dodatno zaštićeni postavljenim krovom. Unutrašnji dio Zapadnog palasa modreno je uređen i postavljeno je  podno grijanje a u podrumskom dijelu uređen je prostor namjenjen za ugostiteljske sadržaje. Unutrašnji dio Istočnog palasa uređen je u srednjovjekovnom ruhu a također i kapelica sv.Filipa i Jakova je dobila novi krov te je cijeli prostor srednjovjekovnog grada upotpunjen s poučnim pločama i uređen je okoliš i parterne površine, postavljeni su drveni stolovi i klupe s jedistvenim pogledom na Zagreb.

Projekt je mnogobrojnim uzvanicima i medijima predstavila ravnateljica Javne ustanove „Park prirode Medvednica”, dr. sc. Marina Popijač koja je ovom prigodom navela kako je riječ o najvećem i najvrednijem projektu u povjesti Javne ustanove „Park prirode Medvednica“ kojim će Medvednica po prvi puta dobiti moderno uređen multimedijalni „Centar za posjetitelje Medvedgrad“ u kojem će na jednom mjestu posjetitelji moći saznati sve informacije o prirodnim i kulturnim vrijednostima Medvednice.

Među uzvanicima bili su i Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra za zaštitu prirode iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Nakon završetka ove faze uređenja na red dolazi namještanje prostora i postavljanje muzejskog postava. Najatraktivniji sadržaji novog“ Centra za posjetitelje Medvedgrad“  bit će smješteni na tri lokacije. U Južnoj kuli bit će postavljen stalni muzejski postav „U kraljevstvu drevnih šuma“ kojim će biti predstavljene prirodne i kulturne vrijednosti Medvednice. U gornjem dijelu Zapadnog palasa bit će suvenirnica te moderna multimedijalna dvorana ali i muzejski postav „Začarana povijest“ a u podrumskom dijelu će biti ugostiteljski sadržaji. U Istočnom palasu bit će postavljen muzejski postav „Tajne drevne planine“ sa prikazom srednjovjekovne smočnice i prizorima „Kazališta sjena“.

Realizacijom projekta izgradnje „Centra za posjetitelje Medvedgrad“, ponudit će se novi dodatni sadržaji za posjetitelje a osigurat će se i novi kapaciteti za održivo upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom te unaprijedit turistička ponuda, a posljedično će se otvoriti i nova radna mjesta.

Izvor teksta i fotografije: https://www.pp-medvednica.hr/

Skip to content