• EU logo
  • OPKK logo
  • EU fondovi logo
  • Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

31.10.2014. - Projekti / IPA komponenta

Razminiranje na ratom pogođenim područjima

Radi se o projektu kojim će se razminirati minski sumnjiva područja u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji u ukupnoj površini od 3,4 prostorna kilometra. Realizacija ovog projekta će imati utjecaj na poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja, obnovu i razvoj ruralne ekonomije i poboljšanje ruralne infrastrukture.

Projekt obuhvaća četiri  zasebna projekta razminiranja na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije kojima će se razminirati ukupna površina od 3,4 km2. Od toga u Vukovarsko-srijemskoj županiji 1.655.246 m2, a u Osječko – baranjskoj 1.789.684 m2.  Razminiranje će se vršiti na područjima gradova Osijek, Vukovar i Vinkovci,  općinama Draž, Nuštar, Stari Jankovci, Antunovac, Markušica te naseljima Sotin, Slakovci, Novi Jankovci, Tenja, Antunovac Tenjski, Duboševica, Ostrvo, Markušica, Podrinje i Nemetin.

Projektno područje sastoji se od 273 parcele poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava na kojima se, sukladno bazi podataka Hrvatskog centra za razminiranje, nalazi 31 minsko polja sa postavljenim protupješačkim i protutenkovskim  minama.

31.10.2014. - Novosti

Razminiranje na ratom pogođenim područjima

Karlovačka županija ima 65,3 četvornih kilometara minski sumnjivog područja koje se proteže kroz 12 gradova i općina. Ovaj projekt obuhvaća pet (5) zasebnih projekta razminiranja na području Karlovačke županije kojima će se razminirati ukupna površina od 2.644.374 četvorna metra na području grada Karlovca: naselja Ribari, Lemić Brdo, Miletino Brdo, Mekušjanski lug, zatim općine Lasinja s naseljima Prkos Lasinjski, Novo Selo Lasinjsko; općine Barilović: naselja Kosijersko Selo, Korjanski brijeg i Lučica, općine Generalski Stol – naselje Mateško Selo te općine Josipdol: naselja Cerovnik, Trojvrh i Vajdin Vrh.

Realizacija ovog projekta imat će utjecaj na poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja, obnova i razvoj ruralne ekonomije i poboljšanje infrastrukture.

Od 1998. godine do danas Europska je unija pomogla proces razminiranja  u Republici Hrvatskoj sa preko 20,7 milijuna eura i nastavlja pomagati i dalje kroz sredstva predpristupnih fondova.

Skip to content