Razminiranje na ratom pogođenim područjima

Karlovačka županija ima 60,5 četvornih kilometara minski sumnjivog područja koje se proteže kroz 12 gradova i općina. Ovaj projekt obuhvaća pet (5) zasebnih projekta razminiranja na području Karlovačke županije kojima se je razminirala ukupna površina od 1.778.879 četvorna metra na području općine Barilović: naselja Mali Kozinac i Veliki Kozinac, zatim općine Generalski Stol s naseljem Petrunići, općine Josipdol – naselja Vajin Vrh i Sabljaci Modruški,  općine Cetingrad: naselja Đurin Potok, Komesarac, Pašin Potok i Bogovolja, te općine Rakovica – naselja Kordunski Ljeskovac i Lug Koranski. Implementacija ovog projekta provodila se u razdoblju od 03.05.2013. do 03.05.2014. godine.

Realizacija projekta ima utjecaj na poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja, obnova i razvoj ruralne ekonomije i poboljšanje infrastrukture.

Od 1998. godine do danas Europska je unija pomogla proces razminiranja  u Republici Hrvatskoj sa preko 30 milijuna eura i nastavlja pomagati i dalje kroz sredstva predpristupnih fondova.

Skip to content