Realizacija novih EU projekata u Šibeniku i Zadru 

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, na otvorenju obnovljene zgrade Tehničke škole u Zadru, sudjelovao je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Dragan Jelić, uz prisustvo i drugih brojnih državnih dužnosnika kao i čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave.

“Krenuli smo s najvećim gradovima, a sad smo proširili projekte na sve gradove središta županija, s porukom decentralizacije. Cilj je stvoriti preduvjete kako bi se u svim gradovima živjelo približno istom kvalitetom. To nije moguće sasvim učiniti, ali se ovakvim projektima možemo približiti cilju”, izjavio je prilikom obraćanja predsjednik Vlade RH Plenković. Također, naglašeno je kako Sveučilište u Zadru jako dobro planira projekte i konstantno se razvija.

Sudionici svečanosti imali su priliku pogledati i izložbu ”Škola za umjetnost i obrt financirana sredstvima donacije Pasqualea Bakmaza: od izgradnje 1910. do obnove 2023” u organizaciji Sveučilišta u Zadru i Državnog arhiva Zadar. Novoobnovljena škola, sufinancirana EU sredstvima, već idući tjedan svoja vrata otvara za javnost. 

Kraj radova gata Vrulje predviđen do kraja ljeta

U „Kući umjetnosti Arsen“ u Šibeniku održana je konferencija na kojoj je predstavljen dosadašnji razvoj projekta “Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko-putničkog terminala u luci Šibenik (III. faza zahvata)”, čiji je nositelj Lučka uprava Šibenik. U nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića konferenciji je prisustvovao i ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.

Tijekom prezentacije dosadašnjih rezultati projekta, čijom realizacijom će se unaprijediti luka i odvijanje putničkog prometa, navedena je ukupna vrijednost projekta koja iznosi 8,2 milijuna eura dok je bespovratno iz kohezijskog fonda Europske unije osigurano 4,3 milijuna eura.

Kako se moglo čuti, važnost ovog projekta odnosi se prvenstveno na poboljšanje usluge prijevoza putnika tijekom cijele godine, što će zasigurno povoljno utjecati na zapošljavanja, obrazovanje, ali i na druge usluge na otočnim zajednicama. Kroz realizaciju projekta unaprjeđuje se i integriranost otoka te bolja povezanost istih s kopnom. Kraj radova predviđen je do ljeta iduće godine, kada će Šibenik dobiti još jednu vrijednu građevinu, a čije konture mijenjaju grad. 

Skip to content