REZULTATI UGOVARANJA – IPA 2010 I komponenta – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija

Dana 7. travnja 2014. istekao je rok za ugovaranje sredstava u okviru I komponente programa IPA za programsku godinu 2010 –  Pomoć u tranziciji i jačanje institucija. Ukupno dodijeljena sredstva unutar navedene programske godine iznose 31,18 milijuna eura od čega je ugovoreno ukupno 28,43 milijuna eura, što iznosi 91,18% posto dodijeljenih sredstava, uz nacionalno sufinanciranje od 5,57 milijuna eura.

U okviru navedenog iznosa potpisano je ukupno 65 ugovora za provedbu 12 projekata predviđenih Financijskim sporazumom potpisanim između Europske komisije i Vlade Republike Hrvatske. Popis projekata nalazi se na internetskoj stranici safu.hr

Značajan dio neugovorenih sredstava odnosi se na uštede ostvarene slijedom provedenih postupaka javne nabave, ugovaranjem po nižim cijenama od onih predviđenih Financijskim sporazumom. Ostvarene uštede rezultat su tržišnog natjecanja i imaju pozitivan učinak na proračune Europske unije i Republike Hrvatske, odnosno porezne obveznike.

Krajnji rok za završetak provedbe ugovorenih projekata je 7. travnja 2016. godine, a krajnji rok za izvršenje svih plaćanja je 7. travnja 2017. godine.

Projekt s najvećim iznosom u sklopu ove programske godine je „Razminiranje na ratom pogođenim područjima“ u sklopu kojega su potpisana 3 ugovora ukupno vrijedna više od 6,94 milijuna eura i to za razminiranje u  Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Zadarskoj županiji.

Pomoć u tranziciji i jačanje institucija je komponenta programa IPA čija je provedba usko povezana s ispunjavanjem obveza koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji. U sklopu nje financiraju se projekti iz područja pravosuđa, unutarnjih poslova, zaštite ljudskih prava i anti-diskriminacije, projekti jačanja nevladinog sektora, zaštite kulturnih i prirodnih bogatstava, poreza, prometne politike, zdravlja i zaštite okoliša.

Korisnici I komponente programa IPA su tijela državne i javne uprave, ustanove i neprofitne organizacije.

Skip to content