Sabor započeo raspravu o korištenju pretpristupnih fondova

Maletić je izvijestila da je u kratkom vremenu napravljen značajan pomak te da je uspostavljen kvalitetan sustav koji treba osigurati uspješno korištenje znatno većih sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova, nakon ulaska Hrvatske u EU.

“Naglasak je bio na osnivanju Agencije, ali puno je učinjeno i u donjem dijelu sustava. Aktivirana su sva ministarstva i tijela državne uprave kako bi se pripremila za povlačenje značajnih sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova”, izvijestila je Maletić.

Naglasila je da je po svim ministarstvima aktivirana interna revizija, kako bi se eventualne slabosti uočile i otklonile na vrijeme, prije preporuke Europske komisije.

Poboljšana je i kontrola kvalitete dokumentacije, na kojoj svakodnevno radi šest ljudi u posebnom odjelu unutar Agencije, rekla je Maletić.

Na kritike da premalo novca iz pretpristupnih fondova završava u jedinicama lokalne samouprave, odgovorila je kako je to zbog same namjene fondova.

Oni su, kaže Maletić, prvenstveno namijenjeni za prilagodbu državnih institucija, a manji dio namijenjen je korištenju izvan sustava državne uprave, za jedinice lokalne samouprave i nevladine organizacije.

Izuzetak je program ISPA, vezan uz regionalnu politiku, a u okviru tog programa u realizaciji su tri velika projekta – željeznička pruga Vinkovci-Tovarnik, sanacija otpadnih voda u Karlovcu te šibenski centar za gospodarenje otpadom Bikarac.

“Sva tri projekta se implementiraju, dva su ugovorena, a treći je u fazi ugovaranja”, rekla je Maletić, ističući da je postotak ugovaranja u svim programima viši od 80 posto.

U izvješću se navodi da je do 30. lipnja 2008. od Europske komisije zatraženo je gotovo 133 milijuna eura, a doznačeno je gotovo 95 milijuna. Vidljiv je napredak u upravljanju pretpristupnim fondovima pa je u srpnju, nakon dogovora s Europskom komisijom uklonjena privremena mjera suspenzije odobravanja ugovora.

Sabor je ujutro kratko raspravio i prijedlog potvrđivanja Sporazuma s Francuskom o pomoći i suradnji na području zaštite i spašavanja. (Hina) 

Skip to content