SAFU stručnjaci sudjelovali na stručnoj konferenciji o javnoj nabavi – “Što očekujemo od novog Zakona o javnoj nabavi”

U Zagrebu se, u organizaciji Udruge gradova u RH, Učilišta EU PROJEKTI – Ustanove za obrazovanje odraslih, AVELANT d.o.o., održala stručna konferencija pod nazivom „Što očekujemo od novog Zakona o javnoj nabavi“.

Na konferenciji su sudjelovali i pomoćnici ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Amelia Milanović i Vedran Težak koji su istaknuli kako se, kada su u pitanju nepravilnosti i financijske korekcije u projektima financiranima iz fondova EU-a, sve manje nepravilnosti događa u fazi pripreme postupka javne nabave, dok se veći dio odnosi na fazu postupka preglede i ocjene ponuda i izvršenja ugovora.

Javna nabava ima udio od 20% u hrvatskom BDP-u, dok broj ugovora o javnoj nabavi financiranih iz fondova EU čini gotovo tri milijardi eura godišnje, pri čemu je vrijednost ugovora u 2022. rasla za 46% u odnosu na godinu prije, pri čemu je najčešća stopa financijske korekcije koja se od nedavno određuje u projektima ona od čak 25%.

„Uzevši u obzir da nas do 2030. godine očekuje dvostruko više bespovratnih sredstava iz fondova EU-a u odnosu na prošlo programsko razdoblje, od izuzetne je važnosti uspostaviti još bolju suradnju unutar svih sustava koji djeluju u segmentu javne nabave, izvršiti promjene u samom Zakonu koje će otkloniti postojeće pravne nesigurnosti i ujednačiti praksu tumačenja pravila koja se odnose na nepravilnosti i financijske korekcije unutar cijelog sustava. Istovremeno je potrebno raditi na dodatnoj edukaciji, osnaživanju i motivaciji korisnika EU fondova da provode postupke javne nabave i vode računa o pravilnom izvršenju ugovora“, rekla je Ariana Vela, direktorica društva AVELANT d.o.o. za poslovno i strateško savjetovanje te ravnateljica Učilišta EU PROJEKTI.

Na konferenciji su predstavljeni prijedlozi izmjena Zakona o javnoj nabavi od strane HUP-a i DKOM-a, od kojih se ističu uključivanje Posebnih uzanci o građenju u kod javne nabave radova, rješavanje procesnih nedoumica u institutima pojašnjenja i upotpunjavanja ponuda, dostavne ažuriranih popratnih dokumenata i neke druge koje će osigurati povećanje efikasnosti i rješavanje pravne nesigurnosti u samim postupcima.

„Trebalo bi razmotriti uvođenje iznimki kod kriterija ekonomski najpovoljnije ponude koji je trenutačno jedini kriterij odabira ponude, a vrlo se često u praksi svede na to da ugovor dobiva onaj koji ponudi najnižu cijenu jer se tako poslože ponderi unutar kriterija ENP-a“, poručio je Anđelko Rukelj, donedavni zamjenik predsjednice Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Izvor: Avelant d.o.o.

Skip to content