SAFU u 15 godina rada ugovorio gotovo 3 000 projekata vrijednih preko 7,2 milijarde eura

Prilikom obilježavanja, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kao izaslanik predsjednika Vlade RH, istaknuo je važnost SAFU-a, koji je u ovih 15 godina izrastao u centralnu instituciju za provedbu EU fondova u Hrvatskoj preko koje je prošlo na tisuće projekata koji su utjecali na razvoj svih krajeva naše zemlje.

„U tom je razdoblju u Agenciji stasala cijela generacija stručnjaka za EU fondove što je, uz resorno ministarstvo, čini okosnicom funkcionalnog sustava. Zato ćemo i u novom programskom razdoblju nastaviti jačati njene kapacitete s ciljem uspješnog korištenja EU fondova“, rekao je ministar Erlić.

Ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić naglasio je iznimne rezultate postignute u posljednjih 15 godina, odnosno gotovo 3 000 projekata koji su ugovor po ugovor mijenjali Hrvatsku na bolje.

„Pokušajte zamisliti Makarsku bez Skywalka, Zagreb bez Rotora, Pulu bez obnovljenog Malog rimskog kazališta, Šibenik bez obnovljenih tvrđava ili jug Dalmacije bez Pelješkog mosta i Zračne luke Dubrovnik. Unutar Operativnog programa „Konkurentnost i Kohezija“ 2014. – 2020. ugovoreno je preko šest milijardi eura, a gotovo pet milijardi eura su bespovratna sredstva uložena u naše županije, gradove i općine, čija realizacija daje doprinos regionalnom razvoju“, kazao je Jelić.

Ravnatelj SAFU-a smatra kako je zajednička vizija ostvarenih rezultata produkt jasno postavljenih ciljeva Vlade Republike Hrvatske, koja stvara financijske preduvjete za realizaciju projekata, ministarstava koja kreiraju pozive za dostavu projektnih prijedloga, regionalnih koordinatora koji pomažu u izradi i provedbi projekata u svojim županijama do korisnika – koji su nositelji projekata i prepoznaju jedinstvene prilike, predlažu te u konačnici iste provode.

Također, najavljujući planove za budućnost, kazao je kako se prema trenutnim procjenama, radi o gotovo 2000 projekata čija bi vrijednost mogla dosegnuti više od 5,1 milijardi eura.

„U narednom razdoblju ćemo i dalje nastaviti ulagati u svoje zaposlenike i poticati razvoj njihovih vještina, kako bi se osiguralo učinkovito odvijanje svih radnih procesa. Od trenutno 400 zaposlenih čak njih 17 je u Agenciji od njenog osnutka. To je ustrajnost koju tražimo, cijenimo i kojoj težimo“, zaključio je Jelić.

U razdoblju koje je pred nama, SAFU planira realizirati zacrtane ciljeve i projekte u okviru programa koji su još u tijeku, ali i preuzeti nove uloge i odgovornosti. U novom financijskom razdoblju 2021.-2027. omotnica sredstava EU-a najveća je do sada, a SAFU će nastaviti obnašati ulogu PT2 u novim programima „Konkurentnost i kohezija“ i „Integrirani teritorijalni program“ te će preuzeti kontrolu provedbe određenog dijela projekata drugih tijela u sustavu. Kako bi se i u narednom razdoblju osiguralo učinkovito i kvalitetno odvijanje svih radnih procesa SAFU će i dalje djelovati u smjeru jačanja svojih kapaciteta, ali i podizanja svijesti i razine znanja o EU fondovima i provedbi projekata među korisnicima, ostalim tijelima u sustavu i široj javnosti.

Skip to content