Šibenik dobio još jedan turistički dragulj – Posjetiteljski centar „Kanal sv. Ante“

U šibenskoj uvali Minerska, prigodnom sadnjom drveta ispred centralne zgrade Centra,  svečano je otvoren Posjetiteljski centar „Kanal sv. Ante“, izgrađen u sklopu preko 3,5 milijuna eura vrijednog projekta „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza“.

Ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić u svom obraćanju je istaknuo kako Hrvatska ulaže ogromne napore i sredstva kako bi sačuvala svoju prirodnu i kulturnu baštinu kroz razne projekte.

„Kanal sv. Ante jedan je od simbola Grada Šibenika, a provedbom ovog projekta pridonosimo njegovom očuvanju i unaprjeđenju. Uređenje, opremanje i uvođenje novih sadržaja u ovom Posjetiteljskom centru ne predstavljaju samo ulaganje u infrastrukturu, već i u očuvanje i promociju bogate povijesti i kulturnog nasljeđa Grada Šibenika, ali i cijele Hrvatske“, rekao je Jelić i dodao kako samo na području Šibensko-kninske županije SAFU provodi preko 80 projekata vrijednih preko 120 milijuna eura.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić izrazio je zadovoljstvo što će centar imati i edukativni karakter.

„U sklopu projekta JU Priroda razvila je četiri edukacijska programa za četiri različite dobne skupine, koji će nakon verifikacije ministarstva znanosti biti prezentirani mladima iz cijele Hrvatske u sklopu škola u prirodi. Veliko hvala cijelom timu koji je pomogao da se ovaj projekt realizira do kraja. Ovo je kraj druge faze, ali ići će i treća i četvrta, i ova priča na zaštiti naših prirodnih i kulturnih vrijednosti nikad neće stati“, izjavio je župan.

Ravnateljica JU Priroda ŠKŽ Anita Babačić Ajduk poručila je kako je osnovni zadatak projekta zaštita biološke i krajobrazne vrijednosti područja i Županije.

„Podloga za postav centra opsežna su istraživanja Oceanografskog instituta koja su trajala godinu dana. Mislim da smo uspjeli na jedan znanstveni, ali popularan i moderan način prezentirati cijelo ušće Krke. Ovaj centar postaje prihvatna zona ne samo za kanal, već i za Tvrđavu sv. Nikole, jer će svi popratni sadržaji za potrebe posjetitelja biti ovdje u Minerskoj. Cilj i želja su nam bili da se ovaj prostor sačuva, a da bude u funkciji javnosti i mislim da smo u tome i uspjeli“, istaknula je Babačić Ajduk.

Skip to content