Specijalna bolnica Varaždinske Toplice dobila novi Spinalni centar

U Varaždinskim Toplicama održana je završna konferencija projekta “Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice”, čija svrha je povećanje dostupnosti i kvalitete pružanja sveobuhvatne pomoći za pacijente s teškim spinalnim oštećenjima i bolestima kroz infrastrukturne radove i opremanje Spinalnog centra.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić u svom obraćanju je rekao kako je na području Varaždinske županije sa SAFU-om ugovoreno ukupno pet projekata iz sektora zdravstva vrijednih gotovo 33 milijuna eura te podsjetio kako je prije nekoliko mjeseci potpisan i ugovor iz Nacionalnog plana i oporavka za izgradnju centralnog operacijskog bloka u varaždinskoj bolnici.

„Ovo je projekt koji će olakšati svima onima koji, nažalost, imaju ili ozljede ili bolest kralježnične moždine i dati im novu nadu u oporavak.  Projekt je vrijedan preko 18 milijuna eura, a iz EU sredstava sufinancirano je preko 11 milijuna eura, dok je preostali iznos uložen od strane Ministarstva zdravstva i Varaždinske županije. Centar je opremljen najmodernijom opremom i siguran sam da će postati referentni centar za sve bolesti i ozljede kralježnične moždine“, kazao je Jelić.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak nazvao je ovaj projekt „projektom od nacionalne važnosti.“

„Specijalnu bolnicu razvijamo kroz nekoliko područja jer želimo da to bude centar zdravstvenog turizma, a potičemo i suradnju sa Sveučilištem Sjever jer je cilj da u svemu tome imamo znanstvenu komponentu. S Hrvatskim olimpijskom odborom razgovaramo da šalju sportaše upravo ovdje na oporavak, a razgovaramo s Ministarstvom branitelja i o prenamjeni jedne zgrade u Veteranski centar, dok Minervu pripremamo da s dvije zvjezdice skoči na njih četiri“, kazao je Stričak.

Ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić poručio je kako se, izgradnjom i opremanjem objekta površine 6,7 tisuća metara kvadratnih te kapaciteta 80 kreveta, Spinalni centar smjestio se na listu najmodernijih rehabilitacijskih centara te je stekao uvjete da postane mjesto edukacije i razmjene znanja europskih i domaćih stručnjaka.

Foto: Evaraždin.hr

Skip to content