Spojen Pelješki most

Posljednji element koji je sinoć postavljen dug je 18 metara, a simbolički su postavljanje dovršili premijer Andrej Plenković, ministar prometa Oleg Butković, dubrovačko-neretvatnski župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

\”Večeras smo ostvarili cilj koji rješava problem star 300 godina. To je fascinantno strateško postignuće hrvatskog naroda i države i slika modernog suverenizma koji definira kako ostvariti strateške nacionalne interese i ono što je godinama bio cilj hrvatskog naroda i države i to učiniti uz osnaženu i oplemenjenu, puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici, kao članice EU-a\”, rekao je Plenković u obraćanju tijekom kraće svečanosti nakon spajanja Pelješkog mosta.

Istaknuo je da most ne spaja samo Hrvatsku nego i EU, ne dijeli nego povezuje Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu (BiH) te je trajna stečevina ne samo sadašnje, nego i svih vlada i saziva Hrvatskog sabora, županija, župana, zastupnika i svih onih koji su težili da se taj cilj ostvari.

\”Ovo je veliki svehrvatski projekt i tako ga trebamo doživljavati\”, rekao je Plenković.

U izjavama za medije ravnatelj je istaknuo kako projekti osim gospodarske u sebi nose i  emocionalnu vrijednost. „Posebice se to odnosi na projekt Cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom ili kako ga zovemo svi Pelješkim mostom jer je ostvarena dugogodišnja želja Hrvatske za prometnom povezanošću na što smo svi ponosni“, kazao je Petric i dodao kako je ovo je svjetli primjer onoga što smo dobili ulaskom u EU.

Spajanje su pratili i brojni građani s kopna te mnoštva brodica, barki i drugih plovila.

Duljina mosta od osi do osi upornjaka iznosi 2.404 metara, ukupna duljina mosta s upornjacima iznosi 2.440 metara, a plovidbeni profil ispod mosta 200 puta 55 metara.

Skip to content