Svečano obilježen početak izgradnje zgrade za organizirano stanovanje i boravak osoba s teškoćama u razvoju i invaliditetom u Svetom Ivanu Zelini

Projekt provodi „Srce“, Udruga za zagovaranje i zaštita prava djece s teškoćama, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u partnerstvu s Zagrebačkom županijom i Gradom Sveti Ivan Zelina. Župan Stjepan Kožić je naglasio važnost ovog projekta za grad i cijelu županiju, pohvalivši dosadašnji trud i rad članova Udruge na podizanju kvalitete brige za njezine štićenike.

„Ovo je kvalitetan nastavak njihovog rada kojim će skrbiti o djeci i zajednici u cjelini. Da imamo ovakvih udruga više u društvu, bili bi i više socijalno osjetljivi“, kazao je zagrebački župan.

Riječima hvale pridružio se i gradonačelnik Košćec, nazvavši ovaj, najveći projekt Udruge do sada, krunom njihove suradnje kojoj će nastaviti pomagati.

Ovim projektom želi se doprinijeti procesu prevencije institucionalizacije te razvoju podrške u zajednici i šesti je po redu projekt Udruge. Prilikom obraćanja, predsjednica Penava kazala je kako se već godinama promišlja o nadogradnji usluga koje pružaju svojim skrbnicima.

„Zahvalni smo što smo zajedno s Gradom uspjeli realizirati mogućnost da se zgrada nalazi u neposrednoj blizini naše Udruge što će značiti da će korisnici ostati u zajednici. I dalje će im biti dostupni brojni sadržaji koje pružamo te neće morati odlaziti u nove nepoznate sredine“, kazala je ovom prilikom.

Organizirano stanovanje je namijenjeno osobama s invaliditetom koje trebaju podršku kako bi živjeli u zajednici, čime će im se povećati kvaliteta života osoba s invaliditetom, socijalna osviještenost i društvena odgovornost u zajednici, poboljšati stručna znanja i vještine korisnika. Zgrada će biti novi dom 12 osoba s invaliditetom te će biti prilagođena njihovim potrebama. Također, osim stambenih prostora predviđen je i prostor za radno-okupacijsku terapiju, čime će se krajnjim korisnicima omogućiti inkluzija, stjecanje novih vještina potrebnih za zapošljavanje i aktivno uključivanje u društveni život kroz skrb u zajednici. 

Na području Zagrebačke županije SAFU je s korisnicima dosad ugovorio 41 projekt ukupne vrijednosti gotovo 710 milijuna kuna, od kojih je njih osam realizirano. Na području Grada Sv. Ivana Zeline SAFU ulaže u četiri projekta ukupne vrijednosti 31,6 milijuna kuna. Polaganju kamena temeljca ispred SAFU-a je prisustvovao pomoćnik ravnatelja Marko Župan.

Izvor: prigorski.hr

Skip to content