Svečano obilježen početak provedbe milijun eura vrijednog IPA twinning projekta ‘Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova u borbi protiv krijumčarenja i zlouporabe droga’

Cilj ovog projekta je ojačati kapacitete Ministarstva unutarnjih poslova u borbi protiv organiziranog kriminaliteta, naročito u području suzbijanja trgovine, organizirane proizvodnje i prodaje droga. Projekt će doprinijeti Sporazumu o stabilizaciju i pridruživanju te Nacionalnom programu za integraciju Republike Hrvatske u EU; poboljšanje sposobnosti policijskih službenika u području suzbijanja zlouporabe i krijumčarenja droga; jačanje institucionalnih kapaciteta Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić”, u području analize droga i uspostave nacionalne kontakt točke za prijenos uzoraka sintetičke droge i razmjenu podataka s drugim centrima za forenzična ispitivanjao profiliranju sintetičke droge.  

Projekt, s proračunom od milijun eura, financiran je od strane Europske unije te će trajat do 6. srpnja 2011.g. Prati ga ugovor o nabavi tehničke opreme u vrijednosti od 1.200.000 eura. 

Na svečanosti predstavnici twinning partnera, Savezna uprava kriminalističke policije Republike Austrije i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, predstavili su projekt i zadane ciljeve. 
Očekuju se slijedeći rezultati:

– Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, Toksikološki laboratorij:

  • Izrada detaljnih postupaka u Priručniku za toksikološki laboratorij
  • Povećati kapacitet Centra za poslove analize i profiliranje narkotika
  • Uspostava nacionalne kontaktne točke za prijenos uzoraka droge i razmjenu podataka

 

– Uprava kriminalističke policije:

  • Analiza trenutne situacije u području borbe protiv organiziranog kriminaliteta droga
  • Analiza Nacionalne procjene ugroženosti u okviru organiziranog kriminaliteta droga
  • Naputak za provođenje izvida u svezi kriminaliteta droga
  • Protokol o poboljšanju komunikacije, suradnje i koordinacije u borbi protiv kriminaliteta droga
  • Uspostava standarda modula obuke za nove službenike linije rada kriminaliteta droga; obuka kroz radionice i seminare/obuka o naprednim metodama istraživanja koja se odnose na kaznena djela zlouporabe droga kroz radionice, studijska putovanja i stažiranje

 

TWINNING UGOVORI

Twinning ugovori predstavljaju više od transfera iskustva odnosno najbolje prakse administracija članica EU. Implementacijom twinning projekata  Republika Hrvatska jača institucionalno partnerstvo sa zemljama članicama, što svaki  twinning projket čini izvrsnom podlogom za izgradnju dugoročnih odnosa među zemljama partnerima.

Kroz programe CARDS, Phare i IPA ugovoreno 84 twinning projekata, u vrijednosti od nešto više od 62 milijuna eura.

Skip to content