Svečano otvaranje IPA twinning projekt ‘Jačanje kapaciteta hrvatske Agencije za plaćanje’

Svečanim otvorenjem danas je službeno započela provedba IPA twinning projekta  “Jačanje kapaciteta hrvatske Agencije za plaćanja”. Prisutnima se obratio njegova ekselencija Paul VANDOREN, veleposlanik i šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, njegova ekselencija Jan KICKERT, veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Stjepan MIKOLČIĆ.

Svrha projekta je pomoći Republici Hrvatskoj u pripremama za korištenje europskih poljoprivrednih fondova koji će joj biti na raspolaganju nakon pristupanja Europskoj uniji. Tehnička pomoć pri razvoju softvera za korištenje poljoprivrednih fondova i financiranju opreme hrvatske Agencije za plaćanja te čitavi projekt pokazuju da Europska unija pruža Hrvatskoj značajnu potporu u pristupnim pregovorima na području poljoprivrede.

Projekt vrijedan 2 milijuna € financira Europska unija, a trajat će do početka siječnja 2012. Cilj projekta je uspostaviti Integrirani administrativni i kontrolni sustav (IACS) u Republici Hrvatskoj, kojim se upravlja poljoprivrednim fondovima Europske unije. Projektom je takđer predviđeno definiranje procedura za mjere ruralnog razvoja i ribarstva, usklađivanje procedura za plaćanja i računovodstva te uspostaviti sustav za izvještavanje o izvršenim plaćanjima. Organizirat će se radionice na temu upravljanja rizicima u informatičkom sustavu (IT). U posljednjoj fazi projekta provodit će se pripreme za akreditaciju Agencije za plaćanja.  Nakon pristupanja EU i dobivanjem akreditacije Agencije, Republika Hrvatska će imati pristup poljoprivrednim fondovima Europske unije.

Ovaj projekt je vrlo važan za Hrvatsku u okviru pristupanja EU te izravno utječe na dva mjerila za zatvaranje Poglavlja 11 „Poljoprivreda i ruralni razvoj“ odnosno uspostavu potpuno operativne Agencije za plaćanja i sustava IACS.

Skip to content